Σταχτοερωδιός, τρυγονοκράχτης, τρυγονοσούρτης, ψαροφάγος, ψαροφάς  
Πτηνό  
 

Σταχτοτσικνιάς 

Ο σταχτοτσικνιάς (λατ. ονομασία Ardea cinerea) είναι παρυδάτιο πτηνό, ο μεγαλύτερος και πιο κοινός ευρωπαϊκός ερωδιός που  ζει, αναπαράγεται και μετακινείται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Στην Ελλάδα, ο σταχτοτσικνιάς είναι επιδημητικό πτηνό που φωλιάζει σε υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στις ίδιες περιοχές έρχεται από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ως μεταναστευτικό πτηνό για να ξεχειμωνιάσει.

Τον συναντάμε σε παράκτιους υγρότοπους, κάθε είδους ρηχά νερά (γλυκά, υφάλμυρα ή αλμυρά), τόσο στάσιμα όσο και ρέοντα, ενώ γενικότερα προτιμά περιοχές με δέντρα, μιας και κουρνιάζει ή φωλιάζει πάνω σε αυτά. Επίσης, συχνάζει σε δέλτα και εκβολές ποταμών.

Ο σταχτοτσικνιάς ξεχωρίζει εύκολα από τους υπόλοιπους ερωδιούς με  το γκρίζο πτέρωμά του και το μαύρο λοφίο στο κεφάλι του, τις γκριζόμαυρες ρίγες στο στήθος αλλά και τα μακριά φτερά που κρέμονται.  Χαρακτηριστικό είναι και το γκριζοκίτρινο και σε σχήμα «στιλέτου» ράμφος του. 

Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικής Φύσης

Ήχοι του είδους

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή