Πτηνό  
 

Αργυροπελεκάνος 

Ο αργυροπελεκάνος (λατ. ονομασία Pelecanus crispus) είναι υδρόβιο πτηνό, ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη πουλιών στον κόσμο, με ύψος που φτάνει το 1,20 μ., με άνοιγμα φτερών έως 3,20 μ. και βάρος από 6 έως 10 κιλά. Το χρώμα του φτερώματός του είναι σταχτί, το ράμφος του φέρει διαστελλόμενο σάκο κίτρινου χρώματος στο κάτω μέρος, και τα δάχτυλά του είναι συνενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνη. Αργυροπελεκάνοι εν πτήσει αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Κάποτε ο αργυροπελεκάνος ήταν είδος με ευρύτατη εξάπλωση σε ολόκληρη την Ευρασία, ωστόσο, σήμερα ο πληθυσμός του περιορίστηκε σε ορισμένους υγρότοπους των Βαλκανίων. Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια είδη πουλιών και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες αλλά και από την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει το κυνήγι του και την ενόχλησή του στους τόπους αναπαραγωγής του. Η επιδημία της γρίπης των πτηνών του 2022 είχε πρωτοφανείς επιπτώσεις στα άγρια πουλιά της Ευρώπης και προκάλεσε μαζικούς θανάτους αργυροπελεκάνων σε μεγάλο τμήμα της γεωγραφικής τους εξάπλωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικής Φύσης

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ήχοι του είδους

Birds of Greece / Ornithofiloi (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή