Γεφύρι του Παπά  
Γέφυρα  
 

Γέφυρα του Παπά 

Κοντά στους οικισμούς Ρεύμα και Ωραίο βρίσκεται η Γέφυρα του Παπά. Έχει δύο ανισομεγέθη τόξα, όπου το μεγαλύτερο έχει μήκος 11,70μ. και ύψος 6,70μ. και το μικρό έχει μήκος 1.50 μ. και ύψος 2.50 μ. Το συνολικό μήκος του καταστρώματος της γέφυρας είναι 26 μ. και το πλάτος 2.20μ. Στη ΒΔ πλευρά, πάνω στην πέτρα της κορυφής του τόξου, στο κλειδί όπως λέγεται, διακρίνεται χαραγμένος σταυρός. Στην άλλη πλευρά της γέφυρας, τη ΝΑ, πάνω σε πέτρα ψηλά στο τόξο διακρίνεται σκαλισμένο κεφάλι γυναικείας μορφής.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες παλαιοτέρων κατοίκων απεικόνιζε Σαρακατσάνα που κρατούσε μαχαίρι ή σύμφωνα με άλλους την Παναγία που κρατούσε θυμιατό. Όποια και αν ήταν η απεικόνιση και η ερμηνεία που απέδιδαν οι κάτοικοι, σήμερα δεν σώζεται σε καλή κατάσταση. Παρόμοιες παραδόσεις υπάρχουν και για την προέλευση του ονόματος. 

Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Διαρκής Κατάλογος Κηρυγμένων Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων

Πέτρινα γεφύρια Ξάνθης

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή