Θρακικές Λαογραφικές Εορτές  
Άλλο  
 

Καρναβάλι Ξάνθης 

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, ευρύτερα γνωστές ως Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ξεκίνησαν το 1966, όταν κάποιοι Ξανθιώτες προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών, κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 οργανώθηκαν στην Ξάνθη για πρώτη φορά οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές. Όπως κάθε καρναβάλι, πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία λατρεία του Διονύσου.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, διαρκεί δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με μουσική, χορό, θέατρο, εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και κινηματογραφικές προβολές. Ολοκληρώνεται με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Το 2011, η πόλη γράφτηκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας που είχε βάρος πάνω από δύο τόνους.

Ο πολιτισμός της Ξάνθης

Η πόλη της Ξάνθης

Ντοκιμαντέρ: Ξάνθη (1998)

Καρναβάλι Ξάνθης 2019 (βίντεο)

Βιβλίο ρεκόρ Γκίνες

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή