απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Λυκούργος κατασπαράσσει ένα παιδί 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στο κέντρο του ώμου και μέρους του σώματος της υδρίας απεικονίζεται ο Θράκας βασιλιάς Λυκούργος να τρώει το σώμα ενός μικρού αγοριού, το οποίο κρατά στο αριστερό του χέρι και σχίζει τη σάρκα του με το δεξί. Φορά χιτώνα, το πανωφόρι που φορούσαν οι Θράκες (ζείρα) και σκούφο από δέρμα αλεπούς (αλωπεκίς). Στα δεξιά ένας άνδρας με θρακική επίσης ενδυμασία απομακρύνεται τρέχοντας προς τα δεξιά. Κρατά ραβδί και κοιτά προς τα πίσω. Στα αριστερά ο Διόνυσος σηκώνει το αριστερό του χέρι δηλώνοντας ότι παρακολουθεί έκπληκτος τη σκηνή. Στο δεξί κρατά θύρσο. Φορά στεφάνι από κισσόφυλλα και μακρύ χιτώνα.


Λεζάντα Αττική ερυθρόμορφη υδρία με τον Λυκούργο που κατασπαράσσει ένα παιδί

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεότητα) ,Λυκούργος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Αττικό εργαστήριο

Προέλευση Κάμειρος, Ρόδος

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου E246

Χρονολόγηση 480-450 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

hydria-The British Museum-1885,1213.20

Δ. Τσιαφάκη, «Η Θράκη στην αττική εικονογραφία του 5ου αιώνα π.Χ. Προσεγγίσεις στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης», στο Παράρτημα Θρακικής επετηρίδας 4, Κομοτηνή, 1998, 184 (με επιχειρηματα γιατί δεν απεικονίζεται Τιτάνας που κατασπαράσει τον Ζαγρέα).

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή