απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Λυκούργος εξοντώνει την οικογένειά του 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στο κάτω μέρος του αγγείου απεικονίζεται ο Λυκούργος με σκούφο από κεφάλι πάνθηρα. Φορά μόνο χλαμύδα, ενδρομίδες (κλειστά υποδήματα) και είναι ζωσμένος με σπαθί. Στο δεξί του χέρι κρατά διπλό πέλεκυ και με το αριστερό αρπάζει τη γυναίκα του από τα μαλλιά. Εκείνη είναι πεσμένη στο έδαφος με τα δύο χέρια ανασηκωμένα προσπαθώντας να απομακρύνει το χέρι του. Φορά διπλό περιδέραιο, βραχιόλι, μακρύ χιτώνα, κεντητό ιμάτιο και λευκά σανδάλια. Από το δεξί στήθος της ρέει αίμα. Στα αριστερά ένας νεαρός αποδοκιμάζει το Λυκούργο με μια χειρονομία απελπισίας και πίσω του βρίσκεται ο παιδαγωγός. Στα δεξιά μια γυναίκα και ένας άνδρας κουβαλούν το νεκρό σώμα ενός γιου του Λυκούργου. Οι μορφές στρέφουν το βλέμμα τους προς το Λυκούργο εμφανώς θλιμμένες. Ο νεκρός γιος του είναι επίσης πληγωμένος στο στήθος. Από την πληγή ρέει αίμα.

Στην ανώτερη ζώνη ο Απόλλων παίζει τη λύρα του καθισμένος πάνω από έναν βωμό. Στα αριστερά πετά η φτερωτή Λύσσα (το πνεύμα της μανίας και της τρέλας). Έχει στο αριστερό της χέρι δύο φίδια που ελίσσονται έτοιμα να επιτεθούν. Στο δεξί άκρο της σκηνής απεικονίζεται ο Ερμής και στο αριστερό άκρο πιθανώς ο Άρης και μια τοπική Νύμφη.


Λεζάντα Απουλικός ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας με τον Λυκούργο που σκοτώνει την οικογένειά του

Μυθικά πρόσωπα Απόλλωνας (Θεότητα), Ερμής (Θεότητα), Άρης (Θεότητα) ,Λυκούργος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Λυκούργου

Προέλευση Ruvo (Puglia), Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου F271

Χρονολόγηση 350-340 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

calyx-krater-The British Museum-1849,0623.48

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή