απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ηρακλής αρπάζει ένα από τα άλογα του Διομήδη 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Μαρμάρινη μετόπη από την ανατολική πλευρά του ναού του Δία στην Ολυμπία. Η παράσταση σώζεται αποσπασματικά. Στα αριστερά ο Ηρακλής κρατά ένα από τα άλογα του Διομήδη. Σώζεται μόνο το κεφάλι του αλόγου στα δεξιά.


Λεζάντα Μετόπη με τον Ηρακλή να αρπάζει ένα από τα άλογα του Διομήδη

Μυθικά πρόσωπα Ηρακλής (Ήρωας) ,Διομήδης (Βασιλιάς)

Είδος Αρχιτεκτονικό γλυπτό

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Γλύπτης της Ολυμπίας

Προέλευση Ολυμπία, ναός του Διός

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Αριθμός ευρετηρίου Λ93 (Ολυμπία) και MA 719 A-C (Λούβρο)

Χρονολόγηση 460 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Τα τμήματα της μετόπης που σώζονται, εκτίθενται κάποια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και άλλα στο Μουσείο του Λούβρου. Στην Ολυμπία βρίσκονται τμήματα από το λαιμό, το δεξί χέρι και από τα δύο πόδια του Ηρακλή και από το άλογο δύο τμήματα των μπροστινών ποδιών και τμήμα από την ουρά. Στο Λούβρο υπάρχουν το κεφάλι του Ηρακλή και τμήμα από το αριστερό του χέρι και τμήματα από το κεφάλι του αλόγου (βλ. Expédition scientifique de Morée, fouilles Léon, Jean, Joseph Dubois, 1830).

Ostmetope 2, Herakles und Rosse des Diomedes (Paus. 5, 10, 9) | Arachne (dainst.org)

Temple of Zeus in Olympia - Metope (Mares of Diomedes) - Wikimedia Commons

Αρχαία Ολυμπία: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας (culture.gr)

Μουσείο Λούβρου: métope MA 719 A - Louvre Collections & métope MA 719 Β - Louvre Collections & métope MA 719 C - Louvre Collections

LIMC-France > Αντικείμενο [11043]

 

Βιβλιογραφία:

B. Ashmole - N. Yalouris, Olympia. The Sculptures of the Temple of Zeus (1967), 27, Taf. 177-179.
H.-V. Herrmann, Die Olympia-Skulpturen, Wege der Forschung 577 (Darmstadt 1987), 151 ff., Taf. 43 b.
 
Ο περιηγητής Παυσανίας περιέγραψε το γλυπτό διάκοσμο του ναού του Διός στην Ολυμπία στο έργο του Ηλιακά. Παρακάτω παρατίθεται το απόσπασμα, όπου περιγράφονται οι παραστάσεις που κοσμούσαν τις μετόπες του ναού, όπως για παράδειγμα ο Ηρακλής με τα άλογα του Διομήδη.
 
"ἔστι δὲ ἐν Ὀλυμπίᾳ καὶ Ἡρακλέους τὰ πολλὰ τῶν ἔργων. ὑπὲρ μὲν τοῦ ναοῦ πεποίηται τῶν θυρῶν ἡ ἐξ Ἀρκαδίας ἄγρα τοῦ ὑὸς καὶ τὰ πρὸς Διομήδην τὸν Θρᾷκα καὶ ἐν Ἐρυθείᾳ πρὸς Γηρυόνην, καὶ Ἄτλαντός τε τὸ φόρημα ἐκδέχεσθαι μέλλων καὶ τῆς κόπρου καθαίρων τὴν γῆν ἐστιν Ἠλείοις: ὑπὲρ δὲ τοῦ ὀπισθοδόμου τῶν θυρῶν ὁ τοῦ ζωστῆρος τὴν Ἀμαζόνα ἐστὶν ἀφαιρούμενος καὶ τὰ ἐς τὴν ἔλαφον καὶ τὸν ἐν Κνωσσῷ ταῦρον καὶ ὄρνιθας τὰς ἐπὶ Στυμφήλῳ καὶ ἐς ὕδραν τε καὶ τὸν ἐν τῇ γῇ τῇ Ἀργείᾳ λέοντα." Παυσανίας 5.10.9.
 
 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή