απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η Πρόκνη και η Φιλομήλα προσφέρουν στον Τηρέα τον τεμαχισμένο γιο του 

Ελαιογραφία με την Πρόκνη και τη Φιλομήλα να προσφέρουν στον Τηρέα τον τεμαχισμένο γιο του, Rubens και το εργαστήριό του (1636 - 1638)

Στον πίνακα του Rubens απεικονίζεται το μακάβριο δείπνο που πρόσφεραν η Πρόκνη και η Φιλομήλα ως εκδίκηση στον Τηρέα. Οι δύο γυναίκες παρουσιάζουν στον Τηρέα το αποκομμένο κεφάλι του Ίτυ. Εκείνος, εμφανώς ταραγμένος, χειρονομεί και κλοτσά το τραπέζι που βρισκόταν μπροστά του ρίχνοντας όλα τα σκεύη κάτω, καθώς συνειδητοποιεί ότι στα πιάτα που προηγήθηκαν ήταν ο διαμελισμένος γιος του, τον οποίο έχει πια φάει. Το επεισόδιο διαδραματίζεται στην αίθουσα του βασιλικού θρόνου.

Ο πίνακας αυτός αποτελεί την πιο σκληρή και βίαιη μυθολογική σκηνή που ζωγράφισε ο Rubens. Οι εκφράσεις και οι κινήσεις των μορφών εντείνουν τη βία και τη δραματικότητα της παράστασης. Φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά Φιλίππου IV της Ισπανίας προκειμένου να διακοσμήσει το κυνηγετικό καταφύγιο της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, Torre de la Parada, μαζί με άλλους πίνακες μυθολογικού περιεχομένου (συνολικά 60 έργα του Rubens).


Λεζάντα Ελαιογραφία με την Πρόκνη και τη Φιλομήλα να προσφέρουν στον Τηρέα τον τεμαχισμένο γιο του

Μυθικά πρόσωπα Πρόκνη (Ηρωίδα), Ίτυς (Ήρωας), Φιλομήλα (Ηρωίδα) ,Τηρέας (Βασιλιάς)

Είδος Άλλο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Rubens, Peter Paul και το εργαστήριό του (1577-1640)

Προέλευση Βασιλική Συλλογή (Torre de la Parada)

Σημερινή θέση Εθνικό Μουσείο του Prado, Μαδρίτη

Αριθμός ευρετηρίου P001660

Χρονολόγηση 1636 - 1638

Σημειώσεις

Tereus' Banquet - Museo Nacional del Prado (museodelprado.es)

Torre de la Parada - Wikipedia

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή