απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο θάνατος του Ορφέα 

Αργυρό επιχρυσωμένο ρυτό που καταλήγει σε προτομή αίγας με το θάνατο του Ορφέα, Vassil Bojkov Collection, 420-410 π.Χ.

Στο σώμα αργυρού ρυτού (αγγείο για υγρές προσφορές) απεικονίζεται ο θάνατος του θράκα μουσικού Ορφέα από τις γυναίκες της Θράκης. Μία γυναίκα στα δεξιά επιτίθεται στον Ορφέα κρατώντας στο δεξί της χέρι μία πέτρα. Μία δεύτερη γυναίκα στα αριστερά ακινητοποιεί τον ήρωα τραβώντας τον από τα μαλλιά, ενώ στο δεξί της χέρι κρατά σπαθί. Μία τρίτη γυναίκα κρατά την πέλτη, τη θρακικού τύπου ασπίδα (ψάθινη ασπίδα στο σχήμα της ημισελήνου), στο αριστερό της χέρι και πετά ένα κοντό σφυρί με το δεξί. Ο Ορφέας καθώς πέφτει στο έδαφος, ανασηκώνει το ιμάτιό του και μια ράβδο με το αριστερό του χέρι στην προσπάθειά του να αμυνθεί. Στο δεξί του χέρι κρατά τη λύρα του. Στα σώματα των γυναικών διακρίνονται τατουάζ, χαρακτηριστικό γνώρισμα των Θρακών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο πολύτιμο αντικείμενο που βρέθηκε στη Θράκη και πάνω στο οποίο επιλέγεται να απεικονιστεί ο μύθος του Ορφέα. Το σχήμα του αγγείου και η εικονογραφία θυμίζουν αντίστοιχα αττικά πήλινα αγγεία, για αυτό εικάζεται ότι μάλλον πρόκειται για προϊόν κάποιου εργαστηρίου στο Βόρειο Αιγαίο που βρισκόταν υπό την αθηναϊκή επιρροή. Η κατοχή ενός τέτοιου αντικειμένου δηλώνει αναμφίβολα τη σπουδαιότητα της κοινωνικής θέσης του ιδιοκτήτη. Θα μπορούσε να αποτελεί (α) διπλωματικό δώρο προς τις θρακικές ελίτ κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Αθηναίοι επιδίωκαν ισχυρές συμμαχίες με το βασίλειο των Οδρυσσών, ή (β) τρόπο πληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη το πολύτιμο μέταλλο κατασκευής. Η επιλογή ενός τέτοιου αντικειμένου ως δώρο θα αποσκοπούσε αφενός να εντυπωσιάσει τον αποδέκτη, και αφετέρου να δηλώσει τις καλές προθέσεις του προσώπου που το χάριζε. Τέλος, η επιλογή του μυθολογικού θέματος παραπέμπει άμεσα στον πολιτισμό των Θρακών και είναι ένα θέμα εύκολα αναγνωρίσιμο.


Λεζάντα Αργυρό επιχρυσωμένο ρυτό που καταλήγει σε προτομή αίγας, με ανάγλυφη παράσταση του θανάτου του Ορφέα

Μυθικά πρόσωπα Κίκονες (Μυθικός λαός), Ηδωνοί  (Μυθικός λαός), Ορφέας (Μουσικός)

Είδος Μεταλλικό αντικείμενο

Προέλευση Βουλγαρία

Σημερινή θέση Vassil Bojkov Collection, Σόφια

Χρονολόγηση 420-410 BC

Σημειώσεις

Silver Rhyton Depicting the Death of Orpheus, Vassil Bojkov Collection (World History Encyclopedia)

Σχετικά με τα πολυτελή θρακικά αγγεία, την παραγωγή τους, την ελίτ και τη χρησιμότητά τους βλ. Foreign Influences & Imported Luxuries in Thrace (World History Encyclopedia)

Marazov I. 2011. Thrace and the Ancient WorldVassil Bojkov Collection. Exhibition catalogue. Sofia, 65-67.

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή