απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του πολεμούν τους Κίκονες έξω από την πόλη Ίσμαρο 

  • thumb_img
  • thumb_img

Σε ένα προσχέδιο του Ιταλού μανιεριστή ζωγράφου Francesco Primaticcio, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γαλλικής βασιλικής αυλής, σώζεται εκείνο το επεισόδιο της Οδύσσειας όπου ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του πολεμούν τους Κίκονες έξω από τη θρακική πόλη Ίσμαρο. Το σχέδιο έγινε με κόκκινη κιμωλία που τονίζεται με λευκή τέμπερα, πάνω σε κοκκινωπό χαρτί. Αποτέλεσε τη βάση (σπουδή) για τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας στο ανάκτορο του Fontainebleau, η οποία όμως σήμερα έχει καταστραφεί. Έξω από την τειχισμένη Ίσμαρο διακρίνεται ο Οδυσσέας πάνω σε άρμα να επιτίθεται με το δόρυ του σε έναν Κίκονα. Οι οπλισμένοι σύντροφοι του Οδυσσέα μάχονται στο πλευρό του εναντίον των Κικόνων πολεμιστών, αρκετοί εκ των οποίων κείτονται νεκροί στο έδαφος.


Λεζάντα Προσχέδιο τοιχογραφίας που έχει σήμερα καταστραφεί με τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να πολεμούν τους Κίκονες έξω από την πόλη Ίσμαρο

Μυθικά πρόσωπα Οδυσσέας (Ήρωας) ,Κίκονες (Μυθικός λαός)

Είδος Άλλο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Francesco Primaticcio

Προέλευση Στοά του Οδυσσέα, Ανάκτορο του Fontainebleau (Γαλλία)

Σημερινή θέση Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη

Αριθμός ευρετηρίου 62.204.2

Χρονολόγηση 1555-1560 μ.Χ.

Σημειώσεις

Francesco Primaticcio | Ulysses and His Companions Fighting the Cicones Before the City of Ismaros, Study for a Destroyed Fresco in the Galerie d'Ulysee, Chateau de Fontainebleau | The Metropolitan Museum of Art (metmuseum.org)

Στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Francesco Primaticcio βλ. Φραντσέσκο Πριματίτσο (wikipedia.org)Le Primatice (wikipedia.org) 

Για τη Στοά του Οδυσσέα στο Ανάκτορο του Fontainebleau βλ. Galerie d'Ulysse (wikipedia.org) και για τη 3D ψηφιακή αποκατάστασή του βλ. Château de Fontainebleau Restitution 3D de la galerie d'Ulysse (you tube)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή