απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Δημοφών εγκαταλείπει τη Φυλλίδα 

Μικρογραφία από τις

Σε μια από τις μικρογραφίες χειρογράφου του 15ου αι. που σώζει το έργο «Ηρωίδες» του Οβιδίου σε γαλλική μετάφραση από τον Octavien de Saint-Gelais, απεικονίζεται ο Δημοφώντας να εγκαταλείπει τη Φυλλίδα. Στα δεξιά αναχωρεί το πλοίο του Δημοφώντα με κατεύθυνση την Αθήνα. Στα αριστερά τέσσερις θεραπαινίδες υποβαστάζουν τη Φυλλίδα που κατέβηκε στο ακρογιάλι για να αποχαιρετήσει το Δημοφώντα. Πίσω τους διακρίνεται μια τειχισμένη πόλη, προφανώς τη θρακική πόλη της οποίας βασιλιάς υπήρξε ο πατέρας της Φυλλίδας. Τα μορφολογικά, ενδυματολογικά και σκηνογραφικά χαρακτηριστικά της μικρογραφίας παραπέμπουν στο Μεσαίωνα, οπότε και φιλοτεχνήθηκε το χειρόγραφο.

Οι «Ηρωίδες» είναι ένα από τα νεανικά έργα του Λατίνου ποιητή Οβιδίου (25-16 π.Χ.). Περιλαμβάνει 21 ερωτικές επιστολές που γράφουν πρόσωπα της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας, γυναίκες και άνδρες, προς τους αγαπημένους τους.


Λεζάντα Μικρογραφία από τις "Ηρωίδες" του Οβίδιου με το Δημοφώντα να εγκαταλείπει τη Φυλλίδα

Μυθικά πρόσωπα Δημοφών (Ήρωας) ,Φυλλίδα (Πριγκίπισσα)

Είδος Άλλο

Προέλευση χειρόγραφο, "Ηρωίδες" του Οβιδίου (μετάφραση: Octavien de Saint-Gelais)

Σημερινή θέση Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας

Αριθμός ευρετηρίου Français 874, Folio 15v

Χρονολόγηση 1496-1498 μ.Χ.

Σημειώσεις

Ovidius, Heroides, translated by Octavien de Saint-Gelais, 874 folio 15v | Gallica (bnf.fr)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή