απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο εξαγνισμός του Ορέστη  

  • thumb_img
  • thumb_img

Στην πίσω όψη (οπισθότυπος) χάλκινου νομίσματος της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γορδιανού Γ΄ (αυτοκράτος από το 238 ως το 244 μ.Χ.) απεικονίζονται, από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια και ο Πυλάδης. Ο Ορέστης κρατά φιάλη (αγγείο για σπονδές) και η Ιφιγένεια ένα αγαλματίδιο της θεάς Άρτεμης. Στο αριστερό και κάτω τμήμα του νομίσματος διακρίνονται ανακεκλιμένοι οι τρεις θεοποιημένοι ποταμοί Άρδας, Έβρος και Τόνζος να κρατούν καλάμια. Η παράσταση απεικονίζει την κάθαρση του Ορέστη από τη μητροκτονία στο σημείο που ο ποταμός Έβρος συναντάται με τους παραποτάμους του. Έχει προηγηθεί η απόδρασή του από τη χώρα των Ταύρων μαζί με το φίλο του Πυλάδη και την αδερφή του Ιφιγένεια. Γύρω από την παράσταση διακρίνεται επιγραφή με το εθνικό της πόλης της Αδριανούπολης, ΑΔΡΙΑΝΟΠΟΛΕΙΤΩΝ.

Στην εμπρόσθια όψη (εμπροσθότυπος) απεικονίζεται το πορτρέτο του αυτοκράτορα Μάρκου Αντώνιου Γορδιανού και υπάρχει επιγραφή με το όνομά του (ΑΥΤ Κ Μ ΑΝΤ ΓΟΡΔΙΑΝΟC ΑΥΓ).

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορέστης ίδρυσε την πόλη Ορεστιάδα στο σημείο που λούστηκε και απαλάχθηκε από τις Ερινύες. Όταν έγινε πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Οδρυσών, η πόλη μετονομάστηκε σε Ουσκουδάμα και το 127 μ.Χ. ονομάσθηκε Αδριανούπολη προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης, οι Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από την Αδριανούπολη και κυρίως από το προάστιό Καραγάτς ίδρυσαν τη Νέα Ορεστιάδα στην απέναντι όχθη του ποταμού Έβρου, στο νομό Έβρου.


Λεζάντα Χάλκινο νόμισμα Αδριανούπολης όπου απεικονίζεται ο εξαγνισμός του Ορέστη στη συμβολή των ποταμών Άρδα, Έβρου και Τόνζου

Μυθικά πρόσωπα Άρδας (Ποτάμια θεότητα), Τόντζος (Ποτάμια θεότητα), Ιφιγένεια (Ηρωίδα), Πυλάδης (Ήρωας) ,Έβρος  (Θεότητα), Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Αδριανούπολης

Προέλευση Θράκη

Χρονολόγηση 238-244 μ.Χ.

Σημειώσεις

Τύπος cn type 6547 | Corpus Nummorum (corpus-nummorum.eu)

RPC VII.2, 666 (ox.ac.uk)

Πληροφορίες για τη Νέα Ορεστιάδα και την ιστορία της, βλ. Ορεστιάδα - Βικιπαίδεια (wikipedia.org), και για την Αδριανούπολη, βλ. Information on the area ADRIANOUPOLIS - Greek Travel Pages (gtp.gr)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή