απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η τύφλωση του Πολυμήστορα  

  • thumb_img
  • thumb_img

Στο κέντρο της άνω ζώνης του αγγείου απεικονίζεται ο βασιλιάς της Θράκης Πολυμήστορας με κλειστά τα μάτια, να προσπαθεί να βρει αδέξια με τα χέρια το δρόμο του. Φορά ανατολίτικα ενδύματα. Έχει προηγηθεί η τύφλωσή του από την Εκάβη, τη σύζυγο του βασιλιά της Τροίας Πριάμου, ως εκδίκηση για τη θανάτωση του γιου της Πολυδώρου. Μάλιστα το ξίφος με το οποίο τον τύφλωσε είναι πεσμένο στο έδαφος. Δεξιά, δίπλα της, στέκεται μία θεραπαινίδα της (υπηρέτρια) που την υποβαστάζει. Στα αριστερά ο Αγαμέμνων έρχεται για να εκδικάσει την υπόθεση, τις πράξεις του Πολυμήστορα και της αιχμάλωτής του, Εκάβης. Ένας στρατιώτης του τον ακολουθεί. Η σκηνή ίσως είναι εμπνευσμένη από την τραγωγία Εκάβη του Ευρυπίδη. Στην κάτω ζώνη οκτώ μορφές, άνδρες και γυναίκες, κάνουν προσφορές σε μία ορθογώνια στήλη.


Λεζάντα Απουλική ερυθρόμορφη λουτροφόρος με την τύφλωση του Πολυμήστορα από την Εκάβη και την κρίση του Αγαμέμνονα

Μυθικά πρόσωπα Αγαμέμνων (Μυθικό πρόσωπο), Εκάβη (Ηρωίδα) ,Πολυμήστορας (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Δαρείου, απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Απουλία, Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου 1900,0519.1

Χρονολόγηση 340-320 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

British Museum 1900,0519.1 | loutrophoros

Taplin, O. 2007. Pots & Plays. Interactions between tragedy and Greek vase-painting in the fourth century B.C. Los Angeles, 141-142.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή