απεικονίσεις
απεικονίσεις

Αίμος 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στην πίσω όψη (οπισθότυπο) χάλκινου νομίσματος της εποχής του ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου Αντωνίνου (αυτοκράτορας από 218 ως 222 μ.Χ.) γνωστού και ως Ηλιογάβαλου/Ελαγάβαλου απεικονίζεται μια ανδρική νεανική μορφή που ταυτίζεται με τον Αίμο, το μυθικό βασιλιά της Θράκης και σύζυγο της Ροδόπης, τον οποίο οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό. Ο Αίμος κάθεται σε βράχο. Γέρνει το σώμα του στον κορμό ενός δένδρου και κοιτάζει προς τα πίσω. Πίσω του, ένα μικρό ελαφάκι πηδά προς τα δεξιά και μία αρκούδα ξεπροβάλλει από μια σπηλιά του βράχου, όπου κάθεται. Το νόμισμα εκδόθηκε από το νομισματοκοπείο της Νικόπολης του Ίστρου όταν στην Επαρχία της Μοισίας ήταν ύπατος ο Νόβιος Ρούφος, σύμφωνα με την επιγραφή ΥΠ ΝΟΒΙΟΥ ΡΟΥΦΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟC ΙCΤΡΟΝ (ή ΙCΤΡΩ).

Στην εμπρόσθια όψη (εμπροσθότυπο) απεικονίζεται το πορτρέτο του αυτοκράτορα Ελαγάβαλου και υπάρχει επιγραφή με το όνομα του, Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος (ΑΥΤ (Κ) Μ ΑΥΡ ΑΝΤΩΝΕΙΝΟϹ).


Λεζάντα Χάλκινο νόμισμα της Νικόπολης του Ίστρου που απεικονίζει τον Αίμο

Μυθικά πρόσωπα Αίμος (Βασιλιάς)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Νικόπολης του Ίστρου

Προέλευση Κάτω Μοισία (Βουλγαρία, περιοχή Δούναβη)

Σημερινή θέση Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι

Αριθμός ευρετηρίου 866

Χρονολόγηση 218-222 μ.Χ.

Σημειώσεις

RPC — Coin: 262100 (ox.ac.uk)

BnF Gallica: Monnaie Bronze, Nicopolis Ad Istrum

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή