απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η Θράκη 

  • thumb_img
  • thumb_img

Από το γλυπτό διάκοσμο του ναού του Αδριανού στο Campus Martius, κοντά στο Πάνθεο, σώζονται σήμερα είκοσι πέντε (25) ανάγλυφες πλάκες από μάρμαρο Προκοννήσου. Δεκαοκτώ (18) από αυτές διακοσμούνται με προσωποποιήσεις των Επαρχιών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που απεικονίζονται ως γυναίκες που φορούν μακρύ χιτώνα και ιμάτιο. Πρόκειται για τις provinciae pia fidelis, δηλαδή τις Επαρχίες που ήταν πιστές στη Ρώμη (πχ. Μοισία, Δακία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αχαΐα, Σκυθία, Φρυγία, Παρθία, Αρμενία, Βιθυνία, Μαυριτανία, Λιβύη, Νουμιδία, Αίγυπτο) και κατέβαλλαν στον αυτοκράτορα το φόρο aurum coronarium (χρυσό για το στέμμα). Οι υπόλοιπες πλάκες εικονίζουν τρόπαια, όπλα και πανοπλίες, δηλωτικά της ήττας των εθνών των επαρχιών αυτών.  Η προσωποποίηση της Επαρχίας της Θράκης είναι μια από αυτές, αν και δεν μπορεί να ταυτιστεί με ακρίβεια λόγω της απουσίας επιγραφής ή διακριτικών χαρακτηριστικών.


Λεζάντα Μαρμάρινο ανάγλυφο από το ναό του Αδριανού στη Ρώμη με την Επαρχία της Θράκης προσωποποιημένη

Μυθικά πρόσωπα Θράκη (Νύμφη)

Είδος Ανάγλυφο

Προέλευση Ναός του Αδριανού, Piazza di Pietra (Campus Martius), Ρώμη

Σημερινή θέση Εθνικό Μουσείο της Ρώμης (Μεγάλο Παλάτι στις Θέρμες), Ρώμη

Αριθμός ευρετηρίου 428496

Χρονολόγηση 145 μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Juhasz, L. 2018. "Some notes on the Hadrianeum reliefs", Acta Archaeologica 69, 83-96.

The Hadrianeum (145 CE)_Reliefs | Judaism and Rome (judaism-and-rome.org)

Tempio di Adriano - Wikipedia

Φωτογραφικό υλικό για το ναό του Αδριανού στο Campus Martius βλ.: Temple of Deified Hadrian (Hadrianeum), Field of Mars, Rome - Following Hadrian, Carole Raddato

Για το aurum coronarium: Aurum coronarium - Oxford Reference

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή