απεικονίσεις
απεικονίσεις

Θράκη και Αδριανός 

Χάλκινος σηστέρτιος από το νομισματοκοπείο της Ρώμης με τη Θράκη και τον Αδριανό, εποχή Αδριανού (133-138 μ.Χ.)

Στην πίσω όψη (οπισθότυπο) χάλκινου νομίσματος της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117–138 μ.Χ.), η μορφή στα δεξιά είναι η Θράκη που απεικονίζεται θεοποιημένη και με κοντό χιτωνίσκο. Κρατά φιάλη (αγγείο για σπονδές) στο δεξί της χέρι. Ετοιμάζεται να κάνει σπονδές στον έμπυρο βωμό (βωμός όπου καίει φωτιά) που βρίσκεται στο κέντρο και διακοσμείται με γιρλάντες. Πίσω από το βωμό, ένα βόδι προορίζεται για τη θυσία. Στα αριστερά στέκεται στραμμένος προς το μέρος της Θράκης ο αυτοκράτορας Αδριανός. Φορά τη ρωμαϊκή τήβεννο και ανασηκώνει το δεξί του χέρι. Στο αριστερό κρατά ένα κλειστό ειλητάριο (πάπυρος τυλιγμένος γύρω από έναν άξονα). Η επιγραφή Adventui Augusti Thraciae. Senatus Consultum. (ADVENTVI AVG THRACIAE // S C) δηλώνει ότι πραγματοποιήθηκε adventus (ρωμαϊκή τελετή υποδοχής) του αυτοκράτορα στην επαρχία της Θράκης, σύμφωνα με διάταγμα της Συγκλήτου.

Στην εμπρόσθια όψη (εμπροσθότυπο) απεικονίζεται το πορτρέτο του αυτοκράτορα Αδριανού και υπάρχει η επιγραφή Hadrianus Augustus, Consul Tertium, Pater Patriae (HADRIANVS AVG COS III P P), δηλαδή "ο αυτοκράτορας (Αύγουστος) Αδριανός, Ύπατος για τρίτη φορά, Πατέρας της Πατρίδας".


Λεζάντα Χάλκινος σηστέρτιος εποχής Αδριανού με τη Θράκη και τον Αδριανό σε τελετή θυσίας

Μυθικά πρόσωπα Θράκη (Νύμφη)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Ρώμης

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου 1888,1108.1

Χρονολόγηση 130-138 μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

coin | British Museum 1888,1108.1

Online Coins of the Roman Empire: RIC II, Part 3 (second edition) Hadrian 1799-1800 (numismatics.org)

RIC II, Part 3 (second edition) Hadrian 1799-1800

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή