απεικονίσεις
απεικονίσεις

Φυλλίδα και Δημοφών 

Ζωγραφική αποτύπωση τοιχογραφίας από την Οικία του Ορφέα στην Πομπηία με τη Φυλλίδα και το Δημοφώντα που δε σώζεται σήμερα, 15-63 μ.Χ.

Σε τοιχογραφία οικίας στην Πομπηία που σήμερα δε σώζεται, απεικονιζόταν πιθανότατα η θρακιώτισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά των Βισαλτών, Φυλλίδα, να αγκαλιάζει έναν νεαρό πολεμιστή, το Δημοφώντα, γιο του Θησέα. Το ζευγάρι βρίσκεται μπροστά από έναν έμπυρο βωμό (βωμός όπου καίει φωτιά) που στεγάζεται κάτω από μία πολυτελέστατη κατασκευή. Πάνω από το βωμό αιωρείται μια γυναικεία μορφή. Στα αριστερά στέκεται ένας ακόμα πολεμιστής και στα δεξιά ένα κορίτσι που τρέχει. Το τοπίο πίσω είναι βραχώδες και στον ουρανό διακρίνεται η μορφή της θεάς Αθηνάς.

Εναλλακτικά, έχει προταθεί ότι οι δύο κεντρικές μορφές θα μπορούσαν να είναι ο Ιάσωνας και η Μήδεια, ο Πρωτεσίλαος και η Λαοδάμεια, ή ακόμη ο Κάδμος και η Αρμονία.


Λεζάντα Τοιχογραφία στην Πομπηία με τη Φυλλίδα και το Δημοφώντα

Μυθικά πρόσωπα Δημοφών (Ήρωας) ,Φυλλίδα (Πριγκίπισσα)

Είδος Τοιχογραφία

Προέλευση Οικεία του Ορφέα, Πομπηία

Σημερινή θέση δεν σώζεται

Αριθμός ευρετηρίου VI 14,20

Χρονολόγηση 15-63 μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Presuhn E., 1878. Pompeji: Die Neuesten Ausgrabungen von 1874 bis 1878. Leipzig: Weigel. (III, Plate IX).

https://pompeii.pictures/R6/6 14 20 p7.htm

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή