απεικονίσεις
απεικονίσεις

Οι Διόσκουροι και ο ποταμός Στρυμόνας 

Μαρμάρινο ανάγλυφο με τους Διοσκούρους και τον ποταμό Στρυμόνα από την Αμφίπολη, 200-101 π.Χ.

Ενεπίγραφο αναθηματικό ανάγλυφο, το δεξί τμήμα του οποίου δεν σώζεται. Στα αριστερά εικονίζονται οι Διόσκουροι όρθιοι και γυμνοί. Φορούν χλαμύδες που στερεώνονται στο λαιμό και κωνικό πίλο (σκούφο) στο κεφάλι. Στο ένα χέρι κρατούν ένα δόρυ και στο άλλο τα ηνία των δύο αλόγων τους. Κάτω δεξιά βρίσκεται ανακεκλιμένος ο ποταμός Στρυμόνας. Σώζεται μόνο το κάτω τμήμα του σώματος και των ποδιών του. Φορά μακρύ χιτώνα. Πίσω του διακρίνεται ένα δένδρο με σχηματοποιημένα κλαδιά. Κάτω από την παράσταση διαβάζεται η επιγραφή «CΤΡΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΕC ΘΗΚ [...] /ΔΟC» (ανάθεση στο Στρυμόνα και τις Χάριτες) και πιο κάτω απεικονίζεται ανάγλυφα φίδι που ελίσσεται.


Λεζάντα Μαρμάρινο ανάγλυφο με τους Διοσκούρους και τον ποταμό Στρυμόνα

Μυθικά πρόσωπα Διόσκουροι (Ήρωας) ,Στρυμόνας (Θεότητα)

Είδος Ανάγλυφο

Προέλευση Αμφίπολη

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

Αριθμός ευρετηρίου Λ 673

Χρονολόγηση 200-101 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

SearchCulture.gr | Ανάγλυφο με παράσταση Διοσκούρων και Στρυμόνα

Τσιαφάκη Δ., Η Θράκη στην αττική αγγειογραφία του 5ου αι. π.Χ. Προσεγγίσεις στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης. Κομοτηνή 1998. σ. 223.

Αριστοδήμου, Γ. 2021. Μία ποτάμια μορφή από τη Θάσο και μια συζήτηση για τις ποτάμιες θεότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. In: Πρακτικά Η’ Συμποσίου Θασιακών Μελετών. Η Θάσος διά μέσου των αιώνων: Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός. Αφιέρωμα στον Σιδέρη Απ. Ζαρκάδα. ΘΑΣΙΑΚΑ 21. Καβάλα, σ. 58-59, εικ. 8.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή