απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο θάνατος του Ορφέα και Θράκες 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στην κύρια όψη του κρατήρα απεικονίζεται ο φόνος του Ορφέα από τις γυναίκες των Θρακών. Στα αριστερά μια Θρακιώτισα χώνει ένα δόρυ στο λαιμό του Ορφέα, ο οποίος παραπαίει προς τα πίσω και αφήνει τη λύρα του να πέσει κάτω. Από πίσω του παραμονεύει μια άλλη γυναίκα κρατώντας απειλητικά έναν πέλεκυ. Ο Ορφέας φορά κοντό χιτωνίσκο, ενδρομίδες (κλειστά υποδήματα) και στεφάνι δάφνης στο κεφάλι, ενώ οι γυναίκες φορούν μακριούς χιτώνες και έχουν τατουάζ στα χέρια, που είναι δηλωτικό της θρακικής καταγωγής τους.

Στην πίσω όψη του κρατήρα απεικονίζονται τρεις Θράκες ντυμένοι με τη θρακική ενδυμασία: ζείρα (μάλλινος μανδύας), ενδρομίδες και αλωπεκή (σκούφος από γούνα αλεπούς). Κρατούν από δύο δόρατα ο καθένας.


Λεζάντα Αττικός ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας με το θάνατο του Ορφέα και Θράκες πολεμιστές

Μυθικά πρόσωπα Κίκονες (Μυθικός λαός), Ηδωνοί  (Μυθικός λαός), Ορφέας (Μουσικός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος της Villa Giulia, αττικό εργαστήριο

Σημερινή θέση The J. Paul Getty Museum, Μαλιμπού

Αριθμός ευρετηρίου 80.AE.71

Χρονολόγηση 460–450 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Attic Red-Figure Calyx Krater (Getty Museum)

Τσιαφάκη Δ., Η Θράκη στην αττική εικονογραφία του 5ου αι. π.Χ. Προσεγγίσεις στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης. Κομοτηνή 1998. σ. 75-77, Πίν. 20-22.

BAPD 2903, MALIBU (CA), THE J. PAUL GETTY MUSEUM, 80.AE.71

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή