απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο ποτάμιος θεός Στρυμόνας (;) ξαπλωμένος, κρατώντας στάχυα και σκήπτρο από καλάμι 

Χάλκινο νόμισμα Παυταλίας, Ο θεοποιημένος ποταμός Στρυμόνας (;) κρατά στάχυα και σκήπτρο από καλάμι, ενώ είναι ανακεκλιμένος, 147-161 μ.Χ.

Στην πίσω όψη (οπισθότυπο) χάλκινου νομίσματος της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου (161-180 μ.Χ.), απεικονίζεται πιθανότατα ο θεοποιημένος ποταμός Στρυμόνας ξαπλωμένος. Έχει γένια και είναι ημίγυμνος, μόνο ένα ιμάτιο καλύπτει το κάτω μέρος του σώματός του. Στο δεξί του χέρι κρατά στάχυα και στο αριστερό ένα σκήπτρο από καλάμι. Ξεκουράζει το αριστερό χέρι πάνω σε μια υδρία με τρεχούμενο νερό. Διακρίνεται η επιγραφή ΠΑVΤΑΛΙΑϹ ΟΥΛΠΙΑϹ, πρόκειται για το επίσημο όνομα της πόλης (Ulpia Pautalia). Στην εμπρόσθια όψη (εμπροσθότυπο) απεικονίζεται το πορτραίτο του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.


Λεζάντα Χάλκινο νόμισμα Παυταλίας με απεικόνιση του θεοποιημένου ποταμού Στρυμόνα (;) να κρατά στάχυα και σκήπτρο από καλάμι, ενώ είναι ξαπλωμένος

Μυθικά πρόσωπα Στρυμόνας (Θεότητα)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Παυταλίας

Προέλευση Βουλγαρία

Σημερινή θέση Staatliche Museen zu Berlin, Βερολίνο

Αριθμός ευρετηρίου 18243472

Χρονολόγηση 147-161 μ.Χ.

Σημειώσεις

SMB-digital | Pautalia

MK-B | Pautalia 147-161 n. Chr. (smb.museum)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή