απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο φόνος του Ρήσου και η κλοπή των αλόγων του από τον Οδυσσέα 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Στην κύρια όψη του κρατήρα απεικονίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια η Ομηρική αφήγηση της Δολόνειας ραψωδίας (Ιλιάδα Κ 433 κ.ε.). Σύμφωνα με αυτήν οι Έλληνες με επικεφαλείς τον Οδυσσέα και το Διομήδη σκότωσαν το Θράκα βασιλιά Ρήσο και τους πολεμιστές του, που πολεμούσαν μαζί με τους Τρώες, και έκλεψαν τα περίφημα άλογά του.

Στο κέντρο της άνω ζώνης απεικονίζεται ο Ρήσος να κοιμάται σε στρώμα και μαξιλάρια πλούσια διακοσμημένα. Από τα αριστερά πλησιάζει ο Διομήδης κρατώντας ξίφος και ετοιμάζεται να τον σκοτώσει. Στα δεξιά η θεά Αθηνά υποδεικνύει στο Διομήδη τη δολοφονία του Ρήσου, καθώς η δύναμή του καθιστούσε την Τροία απόρθητη. Μπροστά τους καίει η φωτιά που άναψαν όταν στρατοπέδευσαν έξω από τα τείχη της Τροίας. Στην κάτω ζώνη ο Οδυσσέας απομακρύνει τα άλογα του Ρήσου από το στρατόπεδό του. Αποδίδονται με λευκό χρώμα, αφού σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν λευκότερα από το χιόνι. Στα αριστερά και των δύο ζωνών απεικονίζονται τρεις Θράκες συμπολεμιστές του Ρήσου να κοιμούνται. Ξεχωρίζει ο θρακικός πολεμικός εξοπλισμός που φέρουν: η αλωπεκή (σκούφος από γούνα αλεπούς), η πέλτη (ασπίδα σε σχήμα ημισελήνου κατασκευασμένη από λυγαριά) και τα δύο δόρατα. Δεξιά οι γονείς του Ρήσου παρακολουθούν τα δρώμενα, η Μούσα (επάνω) και ο ποταμός Στρυμόνας (κάτω), ο οποίος έχει κέρατα κριού στο κεφάλι, χαρακτηριστικό σύνηθες στην εικονογράφηση των ποταμών.

 


Λεζάντα Ελικωτός Απουλικός κρατήρας όπου απεικονίζεται ο φόνος του Ρήσου και η κλοπή των αλόγων του από τον Οδυσσέα

Μυθικά πρόσωπα Μούσα / Μουσες (Θεότητα), Οδυσσέας (Ήρωας), Διομήδης (Ήρωας), Αθηνά (Θεότητα) ,Στρυμόνας (Θεότητα), Ρήσος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Δαρείου, απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Τάρας, Ιταλία

Σημερινή θέση Antikensammlung der Staatlichen Museen, Βερολίνο

Αριθμός ευρετηρίου 1984.39

Χρονολόγηση 340 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

SMB-digital | Apulischer Volutenkrater

Giacobello F., Il furto dei cavalli di Reso nella ceramica apula, στο Iconografia 2006. Gli eroi di Omero. Atti del convegno internazionale (Taormina, Giuseppe Sinopoli Festival, 20-22 ottobre 2006). 2007, σελς. 207-215.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή