απεικονίσεις
απεικονίσεις

Οι Έλληνες σκοτώνουν το βασιλιά Ρήσο και τους Θράκες στην Τροία 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Στις δύο όψεις του αμφορέα απεικονίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια η Ομηρική αφήγηση της Δολόνειας ραψωδίας (Ιλιάδα Κ 433 κ.ε.) σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες με επικεφαλείς τον Οδυσσέα και το Διομήδη σκότωσαν το Θράκα βασιλιά Ρήσο και τους πολεμιστές του που πολεμούσαν μαζί με τους Τρώες. Στην κύρια όψη παριστάνεται ο Διομήδης ενώ ετοιμάζεται να σκοτώσει το βασιλιά Ρήσο μπήγοντας ένα ξίφος στο λαιμό του. Ο Ρήσος κείτεται στο έδαφος έχοντας τα μάτια του ανοιχτά. Έχει ξυπνήσει σε αντίθεση με τους συμπολεμιστές του που βρίσκονται εκατέρωθέν του και μάλλον ακόμα κοιμούνται.

Στην άλλη όψη ο Οδυσσέας σκοτώνει κάποιον Θράκα πολεμιστή του Ρήσου. Τα κλειστά μάτια και το αίμα που κυλάει από το λαιμό του υποδηλώνουν ότι είναι ήδη σκοτωμένος.

Κάτω από τις λαβές του αμφορέα εντοπίζονται τα περίφημα άλογα του Ρήσου, τα οποία αντιλαμβανόμενα τη συμφορά των ιδιοκτητών τους αντιδρούν καλπάζοντας έντονα.

Η παράσταση συμπληρώνεται με την πλούσια εικονογράφηση του τοπίου (πχ. δένδρα) και των όπλων των Θρακών πολεμιστών (πχ. κορινθιακά κράνη, ασπίδες, ξίφη). Οι κύριες μορφές της παράστασης ταυτίζονται με επιγραφές· ΔΙΟΜΕΔΕΣ, FPΕΣΟΣ και ΟΔΥΣΕΥΣ.


Λεζάντα Χαλκιδικός μελανόμορφος αμφορέας με λαιμό όπου απεικονίζονται οι Έλληνες ενώ σκοτώνουν το βασιλιά Ρήσο και τους Θράκες στην Τροία

Μυθικά πρόσωπα Οδυσσέας (Ήρωας), Διομήδης (Ήρωας) ,Ρήσος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος της Επιγραφής, εργαστήριο Ρηγίου

Προέλευση Ρήγιον, Ιταλία

Σημερινή θέση The J. Paul Getty Museum,

Αριθμός ευρετηρίου 96.AE.1

Χρονολόγηση 540 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Chalcidian Black-Figure Neck Amphora (Getty Museum)

Δ. Τσιαφάκη, Η Θράκη στην αττική αγγειογραφία του 5ου αι. π.Χ. Προσεγγίσεις στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης, Κομοτηνή, 1998, σ. 236.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή