απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο φόνος των πολεμιστών του Ρήσου και η κλοπή των αλόγων του από τον Οδυσσέα 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Στην άνω ζώνη της απουλικής situla (καδόσχημο αγγείο) απεικονίζεται ο φόνος των πολεμιστών του Θράκα βασιλιά Ρήσου από τους Έλληνες κατά τον Τρωικό πόλεμο. Τρεις Θράκες, πιθανώς ένας από αυτούς να είναι και ο Ρήσος, κείτονται νεκροί στη γη. Φορούν τη θρακική πολεμική ενδυμασία· αλωπεκή (σκούφο από γούνα αλεπούς) και ζείρα (μάλλινος μανδύας) με πλούσια διακόσμηση. Δίπλα τους βρίσκονται τα πεσμένα όπλα τους: μια πέλτη (ασπίδα σε σχήμα ημισελήνου κατασκευασμένη από λυγαριά) και δύο δόρατα. Στην κάτω ζώνη απεικονίζεται στα αριστερά ο Διομήδης κρατώντας ένα σπαθί. Δεξιά του, ο Οδυσσέας κρατά επίσης ένα σπαθί στο δεξί του χέρι και κλέβει δύο από τα περίφημα άλογα του Ρήσου.


Λεζάντα Απουλική ερυθρόμορφη situla (καδόσχημο αγγείο) όπου απεικονίζεται ο φόνος των Θρακών πολεμιστών του Ρήσου και η κλοπή των αλόγων του από τον Οδυσσέα

Μυθικά πρόσωπα Οδυσσέας (Ήρωας), Διομήδης (Ήρωας) ,Ρήσος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Λυκούργου, απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Ruvo (Puglia), Ιταλία

Σημερινή θέση Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης (Ιταλία)

Αριθμός ευρετηρίου 81863

Χρονολόγηση 360-345 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

magna grecia|mann napoli (mann-napoli.it)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή