απεικονίσεις
απεικονίσεις

Θράκας ιππέας και αναχώρηση πολεμιστών 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στο εσωτερικό της κύλικας απεικονίζεται ένας νεαρός Θράκας ιππέας πάνω στο άλογό του. Φορά χλαμύδα, πέτασο (είδος πλατύγυρου καπέλου) στο κεφάλι και τη θρακική στρατιωτική ενδυμασία: ζείρα (μάλλινος μανδύας) πλούσια διακοσμημένη και ενδρομίδες (κλειστά υποδήματα). Κρατά στο δεξί του χέρι δύο δόρατα και τραβά τα χαλινάρια του αλόγου.

Στο εξωτερικό της κύλικας απεικονίζεται η αναχώρηση πολεμιστών. Μία γυναίκα, ένας οπλίτης, ένας ηλικιωμένος άνδρας και ένας Θράκας ιππέας διακρίνονται στη μία όψη της κύλικας, ενώ ένας οπλίτης, μία γυναίκα και ένας Θράκας ιππέας υπάρχουν στην άλλη όψη. Οι Θράκες ιππείς ξεχωρίζουν λόγω της χαρακτηριστικής θρακικής στρατιωτικής ενδυμασίας που φορούν· ζείρα, ενδρομίδες και αλωπεκή (σκούφος από γούνα αλεπούς). Και οι δύο Θράκες κρατούν από δύο δόρατα. Αντίθετα, οι οπλίτες και οι γυναίκες φορούν την ελληνική ενδυμασία· χιτώνα, χλαμύδα, κράνος, κυκλική ασπίδα και δόρυ για τους οπλίτες, και ιμάτιο, χιτώνα και/ή σφενδόνη (είδος κεφαλόδεσμου) για τις γυναίκες.


Λεζάντα Αττική ερυθρόμορφη κύλικα με παράσταση Θράκα ιππέα και αναχώρησης πολεμιστών

Μυθικά πρόσωπα Κίκονες (Μυθικός λαός), Ηδωνοί  (Μυθικός λαός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Πιστόξενου

Προέλευση Vulci, Iταλία / αττικό εργαστήριο

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Γαλλία

Αριθμός ευρετηρίου G 108

Χρονολόγηση 470-460 π.Χ.

Σημειώσεις

cup - Louvre Collections

211333, ATHENIAN, PARIS, MUSÉE DU LOUVRE, G108 

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή