απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο ποτάμιος θεός Έβρος και η πόλη της Πλωτινόπολης 

Ψηφιδωτό δάπεδο από την Πλωτινόπολη που απεικονίζει την πόλη της Πλωτινόπολης προσωποποιημένη και τον Έβρο ως ποτάμιο θεό, 2ος αι. μ.Χ.

Στο διάχωρο της κεντρικής παράστασης απεικονίζεται στα αριστερά ο θεοποιημένος ποταμός Έβρος, σε νεαρή ηλικία και δίχως γένια, να αναδύεται μέσα από το νερό. Δίπλα του κάθεται η προσωποποιημένη πόλη της Πλωτινόπολης. Δε σώζεται το επάνω μέρος της, διότι καταστράφηκε από τον μεταγενέστερο τοίχο των παλαιοχριστιανικών χρόνων μαζί με μεγάλο μέρος της κεντρικής παράστασης. Στο αριστερό της χέρι κρατά σκήπτρο που καταλήγει σε κεφάλι φιδιού. Η παράσταση περιτρέχεται από ζώνη με πομπική παράσταση «θαλάσσιου θιάσου», τον οποίον αποτελούν Ιχθυοκένταυροι, Νηρηίδες και Ερωτιδείς που ιππεύουν δελφίνια, και υπάρχουν επιπλέον ζώνες με αλυσοειδείς πλοχμούς.


Λεζάντα Ψηφιδωτό δάπεδο από την Πλωτινόπολη που απεικονίζει την πόλη της Πλωτινόπολης προσωποποιημένη και τον Έβρο ως ποτάμιο θεό

Μυθικά πρόσωπα Πλωτινόπολη (Προσωποποίηση πόλεως), Ιχθυοκένταυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα), Έρως (Θεότητα), Νηρηίδες (Νύμφη) ,Έβρος  (Θεότητα)

Είδος Ψηφιδωτό

Προέλευση Πλωτινόπολη (σημερινό Διδυμότειχο)

Σημερινή θέση Αρχαιολογικός χώρος Πλωτινόπολης

Χρονολόγηση 2ος αι. μ.Χ.

Σημειώσεις

Κουτσουμανής Μ., "Πλωτινόπολη: Υδραυλική, τεχνολογία, πολύχρωμα ψηφιδωτά - Η έρευνα από το 1959 έως σήμερα", Αρχαιολογία 120, Απρίλιος 2016 σ. 44-61.

Πλωτινόπολη: Το χρονικό της έρευνας (archaiologia.gr)

Τα μοναδικά ευρήματα της Πλωτινόπολης παρουσιάστηκαν σε διάλεξη (archaiologia.gr)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή