Μνημείο  
 

Ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου 

Νοτιοανατολικά των Θερμών βρίσκεται λαξευμένο σε βράχο το ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου. Το ανάγλυφο έχει διαστάσεις  1,12 μ. πλάτος και 1,07μ. ύψος.  Απεικονίζεται ο θεός Μίθρας φορώντας περσικό ένδυμα και φρυγικό σκούφο να σκοτώνει τον ιερό ταύρο. Δίπλα του βρίσκονται οι ακόλουθοί του με αναμμένες  δάδες. Την παράσταση συμπληρώνουν ένα φίδι και άγνωστη μορφή, πιθανότατα προσωποποίηση του Ήλιου. Κάτω από το κεντρικό ανάγλυφο απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή του Μίθρα, τα στάδια αποθέωσής του και μύησης των πιστών στο Ζωροαστρισμό, την αρχαία περσική θρησκεία.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο Μίθρας λατρεύτηκε στην αυτοκρατορία μέσα από μυστηριακές τελετές. Ήταν συνηθισμένη η λατρεία από τους Ρωμαίους λεγεωνάριους αφού η λατρεία του Μίθρα ήταν ανδρικό προνόμιο.  Έτσι δικαιολογείται και η ύπαρξή του στο σημείο αυτό όπου στη θέση Στήθωμα πρέπει να ήταν εγκατεστημένη ρωμαϊκή φρουρά για τη φύλαξη των μεταλλείων της περιοχής. 

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός 

Υπουργείο Πολιτισμού

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή