Πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας. Βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας η οποία κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού όρους.
Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι: ο Μακεδονικός Τάφος, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 14ου αιώνα, ο παλιός μητροπολιτικός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου του 18ου αιώνα και τα βυζαντινά τείχη της πόλης. Νεότερα αξιοθέατα είναι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της πόλης με πηγές, λιμνούλες και καταρράκτες, το Μέγαρο Αναστασιάδη του 1876, τα παλιά Εκπαιδευτήρια του 1907, το Αρχαιολογικό Μουσείο με αξιόλογα ευρήματα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο με αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, ο ναός του Αγίου Νικόλαου (Εσκί τζαμί ή Τσαρσί τζαμί), που χτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β' και το Αράπ Τζαμί του 1875. Επιπλέον, οι καπναποθήκες Σπήρερ (διατηρητέο κτίριο του 1924), Πορτοκάλογλου του 1904 και Πρωτόπαππα του 1912 είναι εξίσου σημαντικά αξιοθέατα, όπως και το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του 1895. Πολιούχος της πόλης είναι η Αγία Βαρβάρα.
Στη Δράμα διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους διάφορες εκδηλώσεις με σημαντικότερες το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, την Ονειρούπολη Δράμας, χριστουγεννιάτικη γιορτή και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελευθερίων.
Μεταξύ άλλων, στη Δράμα γεννήθηκαν ή/και έζησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Δημήτριος και Νικόλαος Δράμαλης, ο λογοτέχνης και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς, ο ζωγράφος Γιάννης Σβορώνος, οι ηθοποιοί Κούλης Στολίγκας, Θάνος Καληώρας, Φιλαρέτη Κομνηνού και Νίκος Σεργιανόπουλος, οι τραγουδιστές Τάνια Τσανακλίδου, Μπάμπης Τσετίνης, Δήμητρα Παπίου και Πέτρος Γαϊτάνος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης, ο καλαθοσφαιριστής Στράτος Περπέρογλου και η Ολυμπιονίκης αθλήτρια σκοποβολής Άννα Κορακάκη.
Δήμος Δράμας
Επισκεφθείτε την Ελλάδα
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ντοκιμαντέρ: Δράμα (1994)
Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Ντοκιμαντέρ: Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Καβάλα-Δράμα (1999)