Νησί στο Βόρειο Αιγαίο, 6 ναυτικά μίλια από την Κεραμωτή. Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και έχει έδρα και λιμάνι τον Λιμένα. Το όνομά της οφείλεται στον Θάσο, τον επικεφαλής των Φοινίκων αποίκων.
Είναι ορεινό νησί με ψηλότερη κορυφή το Υψάριο (1.203 μέτρα). Η Θάσος έχει θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, με πλούσιους κάμπους με ελαιόδενδρα, πυκνά δάση, πλούσια βλάστηση, δαντελωτές ακρογιαλιές και εξωτικές παραλίες, όπως η Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, η Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, ο Παράδεισος, η Αλυκή, η Ψιλή Άμμος, η Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, τα Λιμενάρια, η Τρυπητή, ο Ατσαπάς στη Σκάλα Μαριών, η Ακτή Καλλιράχης και άλλες.
Διαθέτει επίσης, σημαντικό ορυκτό πλούτο. Περισσότερο γνωστή όμως είναι για το κατάλευκο μάρμαρό της. Οι κάτοικοί της (13.770 κάτοικοι) ασχολούνται κυρίως με την εξόρυξη μαρμάρου, τον τουρισμό, το λάδι, τις ελιές και το μέλι. Το νησί είναι κατάφυτο με ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα και άλλα δέντρα.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στο εξιόλογο λαογραφικό μουσείο στο Θασίτικο Σπίτι, στο Καλογερικό, στο Δημοτικό Μουσείο Πολυγνώτου Βαγή στην Ποταμιά Θάσου, αλλά και να επισκεφθεί το παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Στο νησί υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες και τρία μοναστήρια, του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Αγίου Παντελεήμονος και της Παναγούδας των Μαριών.
Είναι πολλές οι δραστηριότητες που ευνοούνται στη Θάσο: θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, παρατήρηση πουλιών. Επίσης, στο νησί λαμβάνουν χώρα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ Θάσου, το καρναβάλι, ο θασίτικος γάμος αλλά και πολλά πανηγύρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Συνδεδεμένοι
μύθοι