Ξηρολίμνη, Λιμνοθάλασσα Φαναρίου  
Λίμνη  
 

Λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνης 

Παράκτια λιμνοθάλασσα που χωρίζεται από τη θάλασσα με μια αμμώδη ακτή. Αποτελεί την πρώτη από τις πέντε λιμνοθάλασσες της Ροδόπης, που όλες μαζί δημιουργούν ένα υγροτοπικό σύμπλεγμα με πλούσια βιοποικιλότητα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρωγή, και νότια της λίμνης Ισμαρίδας, στις ακτές του Βιστωνικού όρμου. Στα βόρεια της Ξηρολίμνης σχηματίζονται υγρολίβαδα, με λίγα δέντρα όπως αλμυρίκια, ιτιές και λεύκες, ενώ πάνω στην παραλία φυτρώνουν κρίνοι της θάλασσας, και καμπανούλες.

Αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πτηνών πολλά από τα οποία έρχονται εδώ για να περάσουν τον χειμώνα τους. Υδρόβια πτηνά που διαβιούν στη λίμνη είναι - μεταξύ άλλων - ο καλαμοκανάς, το νεροχελίδονο, η πετροτριλίδα, και η χαλκοκουρούνα. Επίσης, εδώ κυνηγούν διάφορα αρπακτικά όπως ο χειμωνόκιρκος, ο καλαμόκιρκος, η αετογερακίνα, η γερακίνα, το ξεφτέρι, ο πετρίτης και η κουκουβάγια. Τον χειμώνα, καταφθάνουν στη λίμνη χηνόμορφα, όπως βουβόκυκνοι, αγριόκυκνοι, βαρβάρες, γκισάρια, πρασινοκέφαλες, φερεντίνια, χουλιαρόπαπιες, κιρκίρια, ψαλίδες και μαυροκέφαλες πάπιες, αλλά και μεγάλα κοπάδια από φοινικόπτερα, τα οποία μπορεί κανείς πολύ εύκολα να δει από τον ασφαλτόδρομο.

 

Η Ξηρολίμνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως ιχθυοτροφείο και εδώ εισέρχονται διάφορα είδη κεφαλόπουλων, όπως κέφαλοι, βελάνισσες, μυξινάρια, μαυράκια, γάστροι αλλά και τσιπούρες, λαβράκια, γλώσσες και χέλια.

Λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη

ΦΙΛΟΤΗΣ - Βάση δεδομένων για την ελληνική φύση

Ροδόπη, ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή