Πόλη του νομού Έβρου, 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Η ονομασία της οφείλεται στα διπλά τείχη του Κάστρου (Καλέ) ή, κατά μία άλλη εκδοχή, στις δύο αντικριστές οχυρωμένες πόλεις (η μία στο σημερινό Καλέ και η άλλη στον απέναντι λόφο, της Αγίας Πέτρας). Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου, 40 χλμ από τα βουλγαρικά σύνορα. Το Διδυμότειχο είναι έδρα της μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και της μουφτείας Διδυμοτείχου.
Η ιστορία της πόλης ανάγεται στη νεολιθική περίοδο. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αποτέλεσε διοικητική και στρατιωτική βάση της αυτοκρατορίας και έγινε πρωτεύουσά της τρεις φορές. Κατά την τουρκοκρατία, έγινε η πρώτη οθωμανική πρωτεύουσα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το Διδυμότειχο ενώθηκε επίσημα με την Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας είναι Ρομά. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στην πόλη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Επίσης, στην πόλη υπάρχει αρμένικη κοινότητα.
Στο Διδυμότειχο υπάρχουν πολλά και σημαντικά αξιοθέατα, ενδεικτικά της μακραίωνης ιστορίας της πόλης. Ειδικότερα, η Πλωτινούπολη, η αρχαία πόλη στο λόφο της Αγίας Πέτρας, με εντυπωσιακά ευρήματα όπως η Χρυσή Προτομή που αναπαριστά τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο και ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό με μυθολογικές παραστάσεις. Λόγω της καίριας γεωστρατηγικής θέσης της, ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Θράκης. Ήταν, επίσης, η γενέτειρα του Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη και του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου αλλά και η έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη Γ΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού.
Η αρμένικη εκκλησία Σουρπ Κεβόρκ (εκκλησία του Αγίου Γεωργίου), η Πύλη της Αγοράς (κεντρική πύλη κάστρου), ο Πύργος της Βασιλοπούλας, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ταφικό παρεκκλήσι της εποχής των Παλαιολόγων, ο ναός του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αγιάσματα και κρήνες είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Αξιοθέατα ενδεικτικά της οθωμανικής ιστορίας της πόλης είναι το Σαντριβάν ή Τσαρσί Τζαμί (Τέμενος της Αγοράς) που αποτελεί το μοναδικό σε λειτουργία τζαμί του Διδυμοτείχου, το πανέμορφο Τέμενος Βαγιαζήτ στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου, τα χαμάμ του Ουρτς Πασά (Λουτρά των Ψιθύρων ή Λουτρά του Έρωτα), το χαμάμ Φεριντούν Αχμέντ Μπεγκ, η Πυροστιά - Μαυσωλείο του Ορούτς Πασά (τουρμπές) είναι κάποια από αυτά. Η πόλη έχει και δύο αξιόλογα μουσεία, το Βυζαντινό και το Λαογραφικό, αλλά και δύο φυσικά σπήλαια, το σπήλαιο Καγιάλι και το σπήλαιο Βούβα.
Τέλος, στην πόλη διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ γκάιντας (Καλέ Παναΐρ), τα Βατάτζεια, στη μνήμη του αγίου Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη και τα Παλαιολόγεια στη μνήμη του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου.
Μεταξύ άλλων, στο Διδυμότειχο γεννήθηκαν ή/και έζησαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης και Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος, ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαγιαζίτ Β΄, ο εφοπλιστής και ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης (ιδρυτής του Ιδρύματος Ευγενίδου), οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Θανάσης Ευθυμιάδης και ο ακοντιστής Κώστας Γκατσιούδης.
Ντοκιμαντέρ: Άνθρωποι κάτω από τα τείχη (1981)
Ντοκιμαντέρ: Διδυμότειχο (1998)
Γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά Διδυμοτείχου (φωτογραφία)