Χριστιανική εκκλησία  
 

Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας 

Βρίσκεται στις Κρηνίδες της Καβάλας, κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων. Πρόκειται για σύγχρονο μνημείο, εμπνευσμένο από την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή.

Η Λυδία, από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας, ήταν η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία που βαπτίστηκε χριστιανή στον ποταμό Ζυγάκτη από τον Παύλο μαζί με την οικογένειά της. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος ανεγέρθηκε το 1974 ο ναός-βαπτιστήριο.

Το βαπτιστήριο έχει τη μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου τελούνται βαπτίσεις νηπίων, ενώ στις δύο πλευρές του υπάρχουν αποδυτήρια για βαπτίσεις ενηλίκων. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλά έργα τέχνης, ψηφιδωτά, αγιογραφίες κ.ά.

Σύμφωνα με την παράδοση, η βάπτιση της Λυδίας έλαβε χώρα στην όχθη του ποταμού. Στο σημείο εκείνο υπάρχει και υπαίθριο βαπτιστήριο, σε σχήμα σταυρού. Εδώ, κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, τελούνται βαπτίσεις ενηλίκων.  

Επισκεφθείτε την Καβάλα

Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Αρχιεπισκοπή Αθηνών

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή