Το Δέλτα του Έβρου, στο σημείο που ο ποταμός Έβρος εκβάλλει τα νερά του στο Θρακικό Πέλαγος βρίσκεται στα νότια της περιφερειακής ενότητας Έβρου. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα Αινήσιο Δέλτα, από την αρχαία θρακική πόλη Αίνο (σημερινή Enez). Στα χρόνια του Βυζαντίου, το Δέλτα ήταν γνωστός κυνηγότοπος όπου έρχονταν πολλοί αυτοκράτορες για να κυνηγήσουν. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το αποκαλούσαν Γκιαούρ Αντά, δηλαδή το νησί των Απίστων.
Τα φερτά υλικά δημιουργούν πολλές διακλαδώσεις ανάμεσα στις οποίες δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες, και νησίδες με πλούσια βλάστηση που επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής.
Η σημασία του Δέλτα του Έβρου για το ευρύτερο οικοσύστημα είναι τεράστια καθιστώντας τον σημαντικό υγρότοπο. Αποτελεί τόπο στον οποίο διαχειμάζουν αποδημητικά πουλιά από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία ή περνούν κατά το ταξίδι τους στην Αφρική και αντίστροφα. Επίσης, εδώ αναπαράγονται πολλά από τα είδη αυτά.
Αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, νανόγλαροι, χαλκόκοτες, χουλιαρομύτες, αλλά και η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα χρησιμοποιούν το Δέλτα του Έβρου ως στάση κατά το μεγάλο τους ταξίδι προς θερμότερα κλίματα.
Αγριόγατες, ασβοί, βίδρες, κουνάβια, λαγόγυροι, νυφίτσες, νυχτερίδες, σκαντζόχοιροι και σκίουροι είναι μερικά μόνο από τα θηλαστικά που ζουν στο Δέλτα του Έβρου.
Τα αρδευτικά έργα που έχουν γίνει κατά καιρούς καθώς επίσης και τα έργα για την αποξήρανση εκτάσεων έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής, με κανάλια τα οποία χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των εκτάσεων που έχουν αποξηρανθεί.
Η έκταση του δέλτα είναι 200.000 στρέμματα που είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της διεθνούς σύμβασης Ραμσάρ. Μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος στο δίκτυο Νatura 2000.
Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες στο Δέλτα: η Δράνα (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρεμμάτων και τα Παλούκια με έκταση 2.800 στρέμματα.
Ντοκιμαντέρ: Δέλτα Έβρου (1990)
Ντοκιμαντέρ: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα (1999)
Ντοκιμαντέρ: Τα ποτάμια της Θράκης (1986)
Ντοκιμαντέρ: Τρία διαμάντια στη Θράκη (1994)