Γέφυρα  
 

Γεφύρι Μύκης 

Στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, είναι ευρύτατα διαδεδομένη μια τοπική παραλλαγή του παραδοσιακού τραγουδιού για το γεφύρι της Άρτας. Το τραγούδι αυτό έχει τίτλο «Τα τρία αδέλφια» (Τρίμινα Μπρατιέ). Αναφέρεται στον ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των βαλκανικών λαών θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο η θυσία μιας γυναίκας απαιτούνταν για τη θεμελίωση ενός πέτρινου γεφυριού. 

Στις διάφορες παραλλαγές, που εντοπίζονται σε μια σειρά από πομακικούς οικισμούς της ορεινής Ξάνθης (Σάτρες, Ωραίο, Δημάριο, Μύκη), οι τεχνίτες που κατασκευάζουν το γεφύρι είναι τρία αδέλφια. Κατά την κατασκευή αποφασίζουν, για να στεριώσει το γεφύρι, να θυσιάσουν τη γυναίκα του ενός, η οποία στις περισσότερες εκδοχές ονομάζεται Γιουρκέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια εκδοχή του συγκεκριμένου παραδοσιακού τραγουδιού από το Ωραίο της Ξάνθης. Στην εκδοχή αυτή καθώς εντοιχίζουν την Γιουρκέ, αφήνουν έξω το δεξί της χέρι και το αριστερό στήθος, για να μπορεί να θηλάζει το μικρό παιδί της. 

Βιβλιογραφία

  • Πέτρος Θεοχαρίδης, Πομάκοι. Οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης, Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., Ξάνθη 1995 
  • Νικόλαος Κόκκας, Νικόλαος Κωνσταντινίδης, Ραχμή Μεχμέταλη, Τα Πομακοχώρια της Θράκης. Ιστορία – Γλώσσα – Περιήγηση – Λαϊκός Πολιτισμός, Οδυσσέας, Αθήνα 2003 
  • Νικόλαος Κόκκας, «Η προφορική παράδοση των Πομάκων της Ροδόπης» στο Θράκη. Ιστορική και Λαογραφική Προσέγγιση του Λαϊκού Πολιτισμού της, Μανώλης Βαρβούνης (επιμ.), Αλήθεια, Αθήνα 2006, σ. 271 – 310  
 

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή