Κατοικία  
 

Αρχοντικό Παμουκτσόγλου 

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Παναγιώτης Παμουκτσόγλου εγκαταστάθηκε στην Μπουλούστρα, όπως ονομαζόταν τότε τα Άβδηρα, από την Κωνσταντινούπολη παίρνοντας ως αντάλλαγμα έγγεια ιδιοκτησία για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον οθωμανικό στρατό. Έχτισε το αρχοντικό του με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στον τύπο του καστρόσπιτου. Στα χρόνια που ακολούθησαν ασχολήθηκε επαγγελματικά με την καλλιέργεια και την εμπορία του καπνού. 

Με βάση το κύρος που είχε, ως ένας από τους ευπορότερους κατοίκους του χωριού, ο Παμουκτσόγλου συγκέντρωσε τα χρήματα των συγχωριανών του, για να αγοράσει για λογαριασμό τους κτήματα από το οθωμανικό κράτος. Η αγορά πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του γιου του, Κώστα, ο οποίος εκείνη την περίοδο σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Παμουκτσόγλου εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη των συγχωριανών του, καθώς ιδιοποιήθηκε τα κτήματα που αγοράστηκαν με τα χρήματά τους. Η πράξη του αυτή αποτέλεσε την αφορμή για τον αφορισμό του από τον εφημέριο της τοπικής εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση το ηθικό ατόπημα του Παμουκτσόγλου, απέναντι στους φτωχούς συγχωριανούς του, "βάρυνε" τα μέλη της οικογένειας, καθώς κανένα από τα έξι παιδιά του δεν απέκτησε απογόνους.

Σήμερα το αρχοντικό ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και χρησιμοποιείται ως ξενώνας και ως χώρος διεξαγωγής θερινών εκδηλώσεων.

Βιβλιογραφία

  • Έφη Σκαρλατίδου - Μανόλης Αναγνωστίδης, "Η οικογένεια και το αρχοντικό Παμουκτσόγλου", Θρακικά Χρονικά, τχ. 38 (1983), σ. 207 - 219
  • Το Αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα, Ε.Φ.Α. Ξάνθης, Ξάνθη 2016
 

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή