Μνημείο  
 

Παλαιό Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη (Ξάνθη) 

Μικρό μνημείο, μεγάλη ιστορία

Η μαρμάρινη κεφαλή του στρατιώτη που βρίσκεται δίπλα στον ναό της του Θεού Σοφίας, ανήκει σε ηρώο που καταστράφηκε κατά τη βουλγαρική κατοχή της πόλης. Το μέγεθος του αρχικού γλυπτού ήταν μεγαλύτερο, αλλά ακόμα μεγαλύτερη είναι η ιστορία του.

Το 1940 ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Ξάνθη. Αναπαριστούσε στρατιώτη που σκοτώνεται στη μάχη. Έναν χρόνο μετά, τα βουλγαρικά στρατεύματα, σύμμαχοι των Γερμανών, κατέλαβαν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τότε το άγαλμα καταστράφηκε από τους κατακτητές. Μετά το τέλος της κατοχής, σε εργασίες στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος βρέθηκε το κεφάλι του αγάλματος και από το 2014 βρίσκεται στο σημείο αυτό. Το γλυπτό είχε φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Κώστα Γεωργακά.

Ένα αντίγραφο του αγάλματος βρίσκεται στον οικισμό Σιδηρόκαστρο του Δήμου Τριφυλλίας Μεσσηνίας, γενέτειρας του καλλιτέχνη.

Σε μικρή απόσταση υπάρχει νεότερο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή