Στην μία όψη του κανθάρου απεικονίζεται ο θάνατος του θράκα μουσικού Ορφέα από τις γυναίκες της Θράκης. Οι γυναίκες στα αριστερά, μανιασμένες, κρατούν διπλό πέλεκυ και πέτρα με τα οποία ετοιμάζονται να σκοτώσουν το μουσικό. Εκείνος προσπαθεί να δραπετεύσει προς τα δεξιά. Ταυτόχρονα ανασηκώνει τη λύρα στο δεξί του χέρι προσπαθώντας να αποφύγει την οργή τους και κατά συνέπεια το θανατηφόρο χτύπημα. Στα σώματα των γυναικών διακρίνονται τατουάζ (αστερίσκοι, ζικ ζακ και οριζόντιες γραμμές), χαρακτηριστικό γνώρισμα των Θρακών.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο πολύτιμο αντικείμενο που βρέθηκε στη Θράκη. Το σχήμα του αγγείου και η εικονογραφία του, θυμίζουν αντίστοιχα αττικά πήλινα αγγεία, για αυτό εικάζεται ότι πρόκειται για προϊόν κάποιου εργαστηρίου στο Βόρειο Αιγαίο που βρισκόταν υπό αθηναϊκή επιρροή. Η κατοχή ενός τέτοιου αντικειμένου δηλώνει τη σπουδαιότητα της κοινωνικής θέσης του ιδιοκτήτη. Θα μπορούσε να αποτελεί (α) διπλωματικό δώρο προς τις θρακικές ελίτ κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Αθηναίοι επιδίωκαν ισχυρές συμμαχίες με το βασίλειο των Οδρυσσών, ή (β) τρόπο πληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη το πολύτιμο μέταλλο κατασκευής. Η επιλογή ενός τέτοιου αντικειμένου ως δώρο θα αποσκοπούσε αφενός να εντυπωσιάσει τον αποδέκτη, και αφετέρου να δηλώσει τις καλές προθέσεις του προσώπου που το χάριζε. Τέλος, η επιλογή του μυθολογικού θέματος παραπέμπει άμεσα στον πολιτισμό των Θρακών και θα ήταν ένα θέμα εύκολα αναγνωρίσιμο.
Λεζάντα Αργυρός επιχρυσωμένος κάνθαρος με το θάνατο του Ορφέα
Μυθικά πρόσωπα Κίκονες (Μυθικός λαός), Ηδωνοί (Μυθικός λαός), Ορφέας (Μουσικός)
Είδος Μεταλλικό αντικείμενο
Προέλευση Βουλγαρία
Σημερινή θέση Συλλογή Vassil Bojkov, Σόφια
Χρονολόγηση 420-410 π.Χ.
Σημειώσεις
Silver Kantharos with the Death of Orpheus, Vassil Bojkov Collection (World History Encyclopedia)
Σχετικά με τα πολυτελή θρακικά αγγεία, την παραγωγή τους, την ελίτ και τη χρησιμότητά τους βλ. Foreign Influences & Imported Luxuries in Thrace (World History Encyclopedia)
Marazov I. 2011. Thrace and the Ancient World. Vassil Bojkov Collection. Exhibition catalogue. Sofia, 79-82.
Συνδεδεμένοι
μύθοι