απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ηρώ και Λέανδρος 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στην πίσω όψη (οπισθότυπο) χάλκινου νομίσματος της εποχής του ρωμαίου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου (222-235 μ.Χ.) απεικονίζεται ο Λέανδρος να κολυμπά στη θάλασσα κατευθυνόμενος προς έναν πύργο, όπου τον περιμένει η Ηρώ, φωτίζοντας του το δρόμο με ένα λυχνάρι. Στα αριστερά διακρίνονται το ιμάτιο και το σπαθί του Λεάνδρου, τα οποία άφησε πίσω προκειμένου να μπορέσει να διαπεράσει τον Ελλήσποντο. Πάνω από τις δυο μορφές πετά ο φτερωτός Έρωτας, κρατώντας μία δάδα. Γύρω από την παράσταση αναγράφεται το εθνικό της πόλης της Αβύδου, ΑΒΥΔΗΝΩΝ.

Στην μπροστινή όψη (εμπροσθότυπο) απεικονίζεται το πορτρέτο του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου Σεβήρου Αλεξάνδρου και υπάρχει επιγραφή με το όνομά του (IMP CI M VIP SEV ALEXANDRO AVG). Ωστόσο, υπάρχει ένα λάθος στην επιγραφή. Αντί της συντομογραφίας AVR (=Aurelius) ο χαράκτης παρέλειψε το Α, πρόσθεσε το Ι και χρησιμοποίησε το ελληνικό P αντί του λατινικού R. Λάθη όπως αυτό αποδεικνύουν ότι τα λατινικά δεν ήταν η συνήθης γλώσσα της διοίκησης στη ρωμαϊκή Άβυδο.


Λεζάντα Χάλκινο νόμισμα Αβύδου με τον Λέανδρο που κολυμπά προς τον πύργο της Ηρούς

Μυθικά πρόσωπα Έρως (Θεότητα) ,Ηρώ (Ιέρεια )

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Αβύδου

Προέλευση Τρωάς

Σημερινή θέση Κωνσταντινούπολη, priv. coll. Hans von Aulock

Αριθμός ευρετηρίου 3909

Χρονολόγηση 222-235 μ.Χ.

Σημειώσεις

RPC VI, 3909 (ox.ac.uk)

Νόμισμα cn coin 15423 | Corpus Nummorum (corpus-nummorum.eu)

Για άλλες κοπές του νομισματοκοπείου της Αβύδου με τον ίδιο εικονογραφικό τύπο, βλ.

Corpus Nummorum (corpus-nummorum.eu)

RPC (ox.ac.uk)

Για το λάθος στην επιγραφή με το όνομα του αυτοκράτορα: Calomino, Dario 2014. "Bilingual coins of Severus Alexander in the Eastern provinces", American Journal of Numismatics 26, 199-222.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή