Η σκηνή στο ψηφιδωτό αποτελεί μια αλληγορία για τη γονιμότητα της γης. Στο κέντρο απεικονίζεται η Γη περιτριγυρισμένη από τέσσερα μικρά παιδιά (οι Καρποί, προσωποποίηση των καρπών της γης) που κρατούν σκεύη με καρπούς. Στα αριστερά κάθεται ο προσωποποιημένος Αιώνας να κρατά έναν τροχό και στα δεξιά ο Προμηθέας δημιουργεί τον Πρωτόπλαστο, δηλαδή ένα πρόπλασμα του ανθρώπου. Στο πάνω μέρος του ψηφιδωτού απεικονίζονται στο κέντρο δύο Ερωτιδείς που επονομάζονται Δρόσοι και εκατέρωθέν τους τα τέσσερα κεφάλια των προσωποποιημένων ανέμων: Νότος (νότιος άνεμος), Εύρος (ανατολικός άνεμος), Ζέφυρος (δυτικός άνεμος) και ο Βορέας (βόρειος άνεμος) στο δεξί πάνω άκρο. Η παράσταση εμπλουτίζεται με τέσσερις φτερωτές γυναικείες μορφές, τις Τροπαί (προσωποποίηση των ηλιοστασίων, δηλαδή των χρονικών διαστημάτων στα μέσα του καλοκαιριού και του χειμώνα), καθώς και τη Γεωργία με τον Τριπτόλεμο και τον Ερμή με την Ψυχή.
Λεζάντα Ρωμαϊκό ψηφιδωτό από τη Φιλιππόπολη της Συρίας με το Βορέα να παρίσταται στη δημιουργία του πρώτου ανθρώπου από τον Προμηθέα
Μυθικά πρόσωπα Τριπτόλεμος (Ήρωας), Ερμής (Θεότητα), Έρως (Θεότητα), Ψυχή (Ηρωίδα), Προμηθέας (Θεότητα) ,Βορέας (Θεότητα)
Είδος Ψηφιδωτό
Προέλευση Shahba (αρχαία Φιλιππόπολη), Συρία
Σημερινή θέση Εθνικό Μουσείο Δαμασκού, Συρία
Αριθμός ευρετηρίου 5929
Χρονολόγηση 240-260 μ.Χ.
Σημειώσεις
http://www.limc-france.fr/objet/10535
Quet, Marie-Henriette 1999. La mosaïque dite d'Aiôn de Shahba-Philippopolis, Philippe l'Arabe et la conception hellène de l'ordre du Monde, en Arabie, à l'aube du christianisme. Cahiers du Centre Gustave Glotz 10, 269-330.
Quet, Marie-Henriette 2000. Le triptolème de la mosaïque dite d'AIÖN et l'affirmation identitaire Héllène à Shahba-Philippopolis . Syria 77, 181-200.
Συνδεδεμένοι
μύθοι