Σε μεταλλικό έλασμα από όχανο (λαβή ασπίδας) αργολικού τύπου που βρέθηκε σε ιερό στην Οίσυμη Καβάλας απεικονίζεται ο Βορέας γονατιστός, μυώδης, φορώντας κοντό χιτωνίσκο. Η στάση του είναι ο συμβατικός τρόπος με τον οποίο οι αρχαϊκοί καλλιτέχνες απεικόνιζαν το τρέξιμο (εν γούνασι δρόμος). Από τη διακόσμηση του οχάνου σώζονται συνολικά τρεις μετόπες (τετράγωνες επιφάνειες) με παραστάσεις. Ο Βορέας βρίσκεται στη μεσαία μετόπη. Στην πρώτη από πάνω μετόπη ο Δίας κατακεραυνώνει τον Τυφώνα και στην τρίτη διακρίνεται μόνο το κεφάλη μιας ανδρικής μορφής.
Λεζάντα Τμήμα χάλκινου οχάνου ασπίδας με παράσταση του Βορέα ενώ τρέχει
Μυθικά πρόσωπα Βορέας (Θεότητα)
Είδος Μεταλλικό αντικείμενο
Καλλιτέχνης/Δημιουργός πελοποννησιακό εργαστήριο
Προέλευση ανάθημα από το ιερό της Οισύμης, Καβάλα
Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
Αριθμός ευρετηρίου Μ3090
Χρονολόγηση 575 - 550 π.Χ.
Σημειώσεις
SearchCulture.gr | Τμήμα οχάνου ασπίδας (η λήψη της φωτογραφίας από ΔΔΕΑΜ έγινε πριν τη μελέτη και τη δημοσίευση του οχάνου με αποτέλεσμα κάποια μεταλλικά φύλλα να μην είναι τοποθετημένα στη σωστή τους θέση, βλ. συγκρητικά με φωτογραφία και σχεδιαστική αποτύπωση της δημοσίευσης παρακάτω)
Chalazonitis, I. and Koukouli-Chrysanthaki, C. and Malamidou, D. ΕΝΤΟΣ ΑΜΩΜΗΤΟΝ: An Argive-type shield from the sanctuary of Oisyme. British School at Athens Annual, 113 (2018). pp. 199-219, όπου αναφέρεται παράσταση του Βορέα σε όχανο από την Ολυμπία (σ. 209-211, εικ. 10).
Για την μορφή που έχει ένα ακέραια σωζόμενο όχανο βλ. Bronze shield-band from Olympia, 6th c. BC | Europeana.
Για τον εν γούνασι δρόμο βλ. Μουσείο Ακρόπολης ΝΑ 1957 Ακ 1, Γοργόνες στη στάση του "εν γούνασι δρόμου"
Συνδεδεμένοι
μύθοι