Γνωρίζοντας το τοπόσημο της Καβάλας
Η εμβληματική κατασκευή που δεσπόζει στην πόλη της Καβάλας, οι Καμάρες όπως είναι γνωστές, αποτελούν τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης που αναπτύχθηκε στη χερσόνησο της Παναγίας. Αν και η περιοχή λόγω της στρατηγικής της θέσης, κατοικήθηκε από τον 7ο αι. π.Χ. πρέπει να υδροδοτήθηκε αρχικά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους όπως μαρτυρά η τοιχοδομία των κατώτερων μερών της κατασκευής. Κατά τη βασιλεία του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1520-1530) πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή του υδραγωγείου από τον βεζίρη Ιμπραήμ πασά. Η μορφή που έχει σήμερα η κατασκευή χρονολογείται από αυτήν την περίοδο.
Για να φτάσει το νερό μέχρι την βραχώδη χερσόνησο έπρεπε να διανύσει μια απόσταση 6,5 χλμ. καθώς οι πηγές βρίσκονται στους λόφους, στην Παλιά Καβάλα, στη θέση Τρία Καραγάτσια σε υψόμετρο 400 μ. Κατά τη διαδρομή του υδραγωγείου υπήρχαν κρήνες για τους ανθρώπους αλλά και γούρνες για τα ζώα τους.
Στο σημείο με τη μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά κτίστηκαν οι Καμάρες που φτάνουν σε ύψος τα 25 μ. Απλώνονται σε απόσταση 270 μ. και αποτελούνται από ογκώδεις τετράπλευρους πεσσούς, μεσόβαθρα, που γεφυρώνονται με 11 τόξα. Πάνω σε αυτά βρίσκεται μία δεύτερη σειρά πεσσών και τόξων και στην κορυφή ο αγωγός νερού. Το υδραγωγείο βρισκόταν σε χρήση έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Από δύο κεντρικά τόξα πραγματοποιείται η κυκλοφορία από και προς τη σύγχρονη πόλη.
Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων