Καλαμπάκι, ένας σπουδαίος σταθμός στην ιστορία της περιοχής
Το Καλαμπάκι κατοικήθηκε από την προϊστορική περίοδο. Στην τούμπα Καλαμπάκ Τεπέ υπάρχουν ενδείξεις για οικισμό της νεολιθικής περιόδου, από την 5η π.Χ. χιλιετία. Επίσης εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας που προέρχονται από εδώ φανερώνουν τη σημασία της περιοχής μέσα στους αιώνες.
Εκτός από ένα κορινθιακό κράνος του 5ου αιώνα π.Χ., από το Καλαμπάκι προέρχονται δύο πολύ σημαντικά ευρήματα. Από την ελληνιστική περίοδο και συγκεκριμένα τον 3ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε σταδιοδείκτης. Είναι λίθινη στήλη με σκαλισμένες επιγραφές. Στη μία πλευρά αναγράφεται η απόσταση προς τους Φιλίππους και στην άλλη προς την Αμφίπολη. Αυτές άλλωστε ήταν οι δύο μεγαλουπόλεις της εποχής στην περιοχή αυτή. Από το Καλαμπάκι δηλαδή πολύ πριν τη δημιουργία της ρωμαϊκής Εγνατίας οδού περνούσε δρόμος κατασκευασμένος από τους Μακεδόνες βασιλείς.
Αλλά και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο από εδώ πέρασε η Εγνατία οδός. Ένα παρόμοιο εύρημα, ένα μιλιάριο προέρχεται από το Καλαμπάκι. Τα μιλιάρια ήταν λίθινοι μιλιοδείκτες που τοποθετούνταν στην άκρη της Εγνατίας. Εκτός από την απόσταση περιείχαν πληροφορίες για την επισκευή της οδού και από ποιον χρηματοδοτήθηκε. Αυτό που βρέθηκε στο Καλαμπάκι αναφέρει τον αυτοκράτορα Τραϊανό και χρονολογείται το 112 μ.Χ.