Τούμπα Σιταγρών, Νεολιθικό σπίτι Σιταγρών  
Οικισμός  
 

Σιταγροί 

Ο προϊστορικός οικισμός στους Σιταγρούς

Στις όχθες του Αγγίτη ποταμού, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε τύμβο έναν από τους παλαιότερους προϊστορικούς οικισμούς στην Ελλάδα. Δεν κατοικήθηκε συνεχόμενα αλλά οι φάσεις που χρονολόγησαν οι επιστήμονες καλύπτουν μια περίοδο από τη νεολιθική έως και την πρώιμη εποχή του χαλκού, δηλαδή από το 5500 έως το 2200 π.Χ.

Τα σπίτια του νεολιθικού οικισμού ήταν κατασκευασμένα πάνω σε πασσάλους από κορμούς δέντρων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι. Έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα όπως αγγεία με γραπτή και εγχάρακτη διακόσμηση, ειδώλια ανθρώπων και ζώων, εργαλεία από οστό και πέτρα, σφραγίδες και άλλα πολλά. Για να καλύψουν καθημερινές τους ανάγκες, ύφαιναν λινάρι και μαλλί.

Από τα τέλη της νεολιθικής φάσης, έχουν βρεθεί κοσμήματα όπως περόνες, χάλκινες και χρυσές χάντρες. Αυτά πιθανότατα είχαν κατασκευαστεί στον οικισμό όπως φαίνεται από ένα σκεύος για την τήξη μετάλλων.

Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Ελληνικός Κόσμος Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή