Ορφάνι  
Νεκροταφείο  
 

Φάγρης 

Η πόλη Φάγρης των Πιερέων

Κοντά στον οικισμό Ορφάνι έχουν βρεθεί αρχαία νεκροταφεία της πόλης Φάγρης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη ιδρύθηκε από τους Πίερες. Το θρακικό αυτό φύλο εγκατέλειψε την Πιερία, κοντά στον Όλυμπο, ύστερα από τις πιέσεις των Μακεδόνων τον 7ο αιώνα π.Χ. Μετακινήθηκαν κοντά στο Παγγαίο και τον Στρυμόνα δημιουργώντας μια σημαντική πόλη.

Τα ευρήματα από τις πολυετείς ανασκαφές πράγματι μαρτυρούν μια δραστήρια πόλη που είχε εμπορικές επαφές με άλλα κέντρα της περιοχής και του ελλαδικού χώρου γενικότερα. Έχουν ανασκαφεί αρχαίες ταφές του 6ου αιώνα π.Χ., της κλασικής (5ος-4ος αιώνας π.Χ.) και της ελληνιστικής περιόδου (336 - 30 π.Χ.).

Ανατολικά του οικισμού βρίσκεται μακεδονικός τάφος. Στη θέση Μετόχι Ορφανίου Κάρυανης, βρέθηκε ρωμαϊκό νεκροταφείο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον αρχαίο Φάγρητα έφεραν στο φως αγγεία με εξαιρετικής τέχνης αγγειογραφίες, κοσμήματα, ειδώλια, όπλα. Κάποιοι τάφοι είναι πολύ μεταγενέστεροι και χρονολογούνται στα υστεροβυζαντινά χρόνια (10ος-11ος αι. μ.Χ.).

Νότια από τον οικισμό βρίσκονται τα ερείπια από το Κάστρο Ορφανίου γνωστό και ως Φρούριο της Κοντέσας χτισμένο κατά την Τουρκοκρατία.

Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Θράκη

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή