απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ορφέας και Ευρυδίκη στον Κάτω κόσμο 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Στο ανάγλυφο απεικονίζεται στιγμιότυπο από την κάθοδο του Ορφέα στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω στη ζωή την αγαπημένη του σύζυγο Ευρυδίκη. Στα αριστερά απεικονίζεται ο θεός Ερμής, ως ψυχοπομπός (συνοδός των ψυχών στον Άδη). Φορά κοντό χιτώνα που δένεται στη μέση, χλαμύδα που πορπώνεται στο δεξιό ώμο, ενδρομίδες (ψηλά κλειστά υποδήματα) και πίσω από το κεφάλι του κρέμεται ο πέτασος (είδος πλατύγυρου καπέλου). Στο κέντρο απεικονίζεται στραμμένη προς το μέρος του Ορφέα η Ευρυδίκη. Φορά μακρύ χιτώνα και πέπλο που καλύπτει το κεφάλι της. Ο Ορφέας στα δεξιά στρέφεται επίσης προς το μέρος της Ευρυδίκης τείνοντας το δεξί του χέρι προς αυτήν. Φορά κοντό χιτωνίσκο που δένεται στη μέση, χλαμύδα, ενδρομίδες και αλωπεκή (σκούφο από γούνα αλεπούς). Στο αριστερό του χέρι κρατά τη λύρα.

Πρόκειται για ανάγλυφο των ρωμαϊκών χρόνων που αντιγράφει αττικό πρωτότυπο έργο, πιθανότατα στημένο σε κάποιο δημόσιο κτήριο της Αθηναϊκής Αγοράς και χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Το 16ο αιώνα χαράχθηκαν κατόπιν λανθασμένης ταύτισης των μορφών οι εξής τρεις επιγραφές: ZETVS, ANTIPOE και AMPHION (Ζήτης, Αντιόπη και Αμφίων).


Λεζάντα Μαρμάρινο ανάγλυφο με τον Ορφέα, την Ευρυδίκη και τον Ερμή στον Κάτω κόσμο

Μυθικά πρόσωπα Ερμής (Θεότητα) ,Ορφέας (Μουσικός)

Είδος Ανάγλυφο

Προέλευση Ρώμη

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Γαλλία

Αριθμός ευρετηρίου Ma 854

Χρονολόγηση 1ος αι. π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

relief - Louvre Collections

Τσιαφάκη Δ., Η Θράκη στην αττική εικονογραφία του 5ου αι. π.Χ. Προσεγγίσεις στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης. Κομοτηνή 1998. σ. 47 Σημ. 171, 172.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή