Το αισθητικό δάσος Αμυγδαλεώνα Καβάλας είναι ένα περιαστικό δάσος σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Καβάλας, με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα τεχνητό δάσος, που εκτείνεται βορειοδυτικά και δυτικά της πόλης μέχρι τη νοτιοδυτική απόληξη του όρους Σύμβολο και την Άσπρη Άμμο. Καταλαμβάνει περίπου 28.000 στρέμματα, και αποτελεί πόλο έλξης, και τόπο αναψυχής για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Καβάλας. Το 1985, σημαντικό τμήμα του δάσους καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Χαρακτηριστικά ενδιαιτήματα που περιλαμβάνονται αποτελούν το δάσος αειθαλών πλατυφύλλων, δενδροστοιχίες, φυτοφράκτες, άλση, και ένα ιθαγενές δάσος κωνοφόρων μέσα στο οποίο κυριαρχεί το θασίτικο πεύκο. Ωστόσο, στην περιοχή απαντούν και άλλα είδη - κυρίως, η χνουδοβελανιδιά, η αριά, ο φράξος, το παλιούρι, η κρανιά, το δεντρορείκι, η αγριελιά, το κυπαρίσσι, το πουρνάρι, η οστρυά, ο ασπάλαθος, και ο σκυλόγαυρος, ενώ πιο σποραδικά η σορβιά και η κουτσουπιά.
Επίσης, στο δάσος βρίσκουν καταφύγιο πολλά θηλαστικά που κρίνονται σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, όπως η νυφίτσα, το βρομοκούναβο, ο σκίουρος, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος και άλλα.
Πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα της περιοχής, αφού εδώ μπορείς να συναντήσεις σημαντικά είδη όπως ο μπούφος, ο πελαργός, ο κορμοράνος, καθώς και ορισμένα μεταναστευτικά είδη όπως το ξεφτέρι, η φάσσα, ο κούκος, το κιρκινέζι, ο συκοφάγος, ο γκιώνης, το τρυγόνι, ο τσαλαπετεινός, ο μύχος, ο ασημόγλαρος και άλλα.
Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή που εντάσσεται στο πρόγραμμα Δίκτυο NATURA 2000.
ΦΙΛΟΤΗΣ - Βάση Δεδομένων για την ελληνική φύση