Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Οχυρό Εχίνου 

Το οχυρό Εχίνου στη Γραμμή Μεταξά

Στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, νότια του χωριού Εχίνος βρίσκεται στρατιωτικό οχυρό που ανήκει στο οχυρωματικό πρόγραμμα γνωστό και ως Γραμμή Μεταξά. Κατασκευάστηκε τη χρονική περίοδο 1936-1940 με σκοπό να θωρακίσει την άμυνα της περιοχής από πιθανή εισβολή. Το οχυρό ελέγχει τα περάσματα από την οροσειρά της Ροδόπης προς την Ξάνθη. Κατά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, τον Απρίλιο του 1941, οι Έλληνες προκάλεσαν σημαντικές φθορές στον εχθρό αλλά τελικά το οχυρό παραδόθηκε μετά από τριήμερη μάχη.

Το οχυρό αποτελείται από υπόγειους χώρους σε βάθος τριών ορόφων. «Ίσαυρος», «Αναρρωτήριο», «Αντλιοστάσιο», «Σ» και «Μ» ήταν τα ονόματα των οχυρών με ανάπτυγμα 765 μέτρων και στοές 1230 μέτρων. Σε αυτά υπηρετούσαν 665 στρατιώτες και αξιωματικοί. Το Μνημείο Πεσόντων στην είσοδο του Εχίνου έχει ανεγερθεί για να τιμήσει τον αγώνα των υπερασπιστών του οχυρού.  

Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ορεινής Περιοχής Νομού Ξάνθης

 

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή