Περιδιαβαίνοντας το κάστρο της Καβάλας
Στο ψηλότερο σημείο της Χερσονήσου βρίσκεται το κάστρο της Καβάλας. Κατασκευάστηκε το 1425 στη θέση του βυζαντινού κάστρου της Χριστούπολης το οποίο καταστράφηκε μετά από πολιορκία των Τούρκων το 1391. Σκοπός του ήταν να ελέγχει την Εγνατία Οδό και το Αιγαίο που διεκδικούσαν οι Βενετοί με τον στόλο τους.
Πράγματι το καλοκαίρι του ίδιου έτους καταλήφθηκε από τους Ενετούς για λίγες ημέρες μόνο. Μετά από πολυήμερη πολιορκία ανακαταλήφθηκε και πάλι από τους Τούρκους. Το 1520 περίπου, έγιναν νέα έργα στο κάστρο από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν ή τον προκάτοχό του Σελίμ. Από τα τέλη του 17ου αιώνα τμήμα των υπογείων του κάστρου μετατράπηκε σε φυλακή και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 19ο αιώνα. Από το 1885 το κάστρο έπαψε να αποτελεί το στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο και εγκαταλείφθηκε.
Στις αρχές του 20ού αιώνα αγοράστηκε από τον Αιγύπτιο χεδίβη (αντιβασιλέα) Αμπάς Χιλμί. Ο Δήμος Καβάλας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αγόρασε το κάστρο από τον Οργανισμό Αιγυπτιακών Βακουφιών. Σήμερα εκτός από αξιοθέατο και μνημείο της πόλης αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέατρο και εκθεσιακό χώρο.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον οχυρωματικό περίβολο με δύο τετράγωνους πύργους στη βόρεια πλευρά του, έναν πολυγωνικό πύργο στα ανατολικά και δύο προμαχώνες στην ανατολική και στην νοτιοδυτική πλευρά του. Ένα εγκάρσιο τείχος χωρίζει σε δύο τμήματα την ακρόπολη δημιουργώντας τον εσωτερικό και τον εξωτερικό περίβολο. Στο μέσο του τείχους υψώνεται ο κυλινδρικός πύργος.
Για την πρόσβαση στον χώρο υπάρχει τουριστικό τρενάκι με αναχωρήσεις κάθε ώρα. Αφετηρία η Εθνική Τράπεζα στην οδό Ίωνος Δραγούμη 3. Αλλιώς, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέχρι την είσοδο του κάστρου στη νοτιοανατολική του πλευρά μέσω της οδού Φειδίου.