Δορίσκος, η ακρογιαλιά της Θράκης και μεγάλη πεδιάδα
Σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό Δορίσκο και τη γύρω περιοχή μαρτυρείται ανθρώπινη δραστηριότητα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το τέλος της ελληνιστικής περιόδου (336 π.Χ.-30 π.Χ.). Η εγκατάλειψη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο ίσως οφείλεται στην ίδρυση της Τραϊανούπολης.
Όπως φαίνεται από τα διάφορα ευρήματα, κυρίως τα νομίσματα και τους αμφορείς, οι κάτοικοι του Δορίσκου, της μικρής αλλά σημαντικής πόλης των ιστορικών χρόνων, εκτός από την ευφορία της γης αξιοποίησαν τη θέση της πόλης. Κτισμένη πάνω σε κομβικό σημείο, στον κεντρικό χερσαίο άξονα της αρχαιότητας και σε μικρή απόσταση από τα παράλια, ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα με άλλες πόλεις της Θράκης και του Αιγαίου.
Οι γραπτές αρχαίες μαρτυρίες για τον Δορίσκο υποδηλώνουν με τη σειρά τους τη στρατηγική σημασία του. Από τον Ηρόδοτο πληροφορούμαστε ότι το 512 π.Χ. ο Δαρείος μετά την εκστρατεία του εναντίον των Σκυθών έκτισε στην πεδιάδα του Δορίσκου οχυρό, και εγκατέστησε στρατιωτική φρουρά. Το 480 π.Χ. στον Δορίσκο ο Ξέρξης επιθεώρησε τον στρατό και τον στόλο του στην εκστρατεία που οργάνωσε κατά των Ελλήνων.
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων