Ένα στολίδι στην Ξάνθη, το Αρχοντικό Καραδήμογλου.
Το αρχοντικό κτίστηκε το 1925 ως οικία του Φωκίωνα Καραδήμογλου, εμπόρου καπνών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα διακοσμητικά φουρούσια και οι πολυγωνικοί πυργίσκοι. Ύστερα από μια μικρή περίοδο χρήσης του ως χώρο τέχνης, τώρα στεγάζει το γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στο ίδιο σημείο υπήρχε από τα τέλη του 19ου αιώνα το θέατρο Απόλλων, μια ιδιαίτερα αξιόλογη θεατρική σκηνή επαγγελματικών προδιαγραφών, ειδικά για τα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης εκείνης της εποχής, όπως ήταν η Ξάνθη. Η ύπαρξη μιας θεατρικής σκηνής στην πόλη έβαλε την Ξάνθη στον χάρτη των θεατρικών περιοδειών, που ξεκινούσαν από το τότε ελληνικό κράτος και ταξίδευαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Διάφοροι θίασοι με σημαντικές πρωταγωνίστριες εκείνης της εποχής, όπως η Αικατερίνη Βερώνη και η Σοφία Ταβουλάρη, επέλεξαν εκείνη την περίοδο την πόλη ως σταθμό της περιοδείας τους. Λέγεται μάλιστα ότι και η διεθνούς φήμης Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ (1844 – 1923) βρέθηκε στην πόλη ως προσκεκλημένη από τη Λέσχη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και έδωσε ορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο «Απόλλων».
Το θέατρο καταστράφηκε ολοκληρωτικά μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του το 1919, κατά την περίοδο της πρώτης βουλγαρικής κατοχής (1913 – 1919).