Ακόντισμα  
Οχυρωματικό κτίσμα  
 

Ακρόπολη Ακοντίσματος 

Από το αρχαίο στο μεσοπολεμικό Ακόντισμα

Τα ερείπια οχυρωμένης αρχαίας πόλης διακρίνονται κοντά στη Νέα Καρβάλη. Τα τείχη αυτής της ακρόπολης υψώνονται σε ορισμένα σημεία έως και τα 5 μ. Η  κύρια είσοδος πρέπει να ήταν στη βόρεια πλευρά, εκεί που σώζονται δύο οχυροί πύργοι. Άλλη μία πύλη και ένας πύργος αποκαλύφθηκε στη νότια πλευρά της ακρόπολης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούν την κατασκευή των τειχών στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Η πόλη αυτή συνέχισε να κατοικείται και στις επόμενες περιόδους και ταυτίζεται με το Ακόντισμα που παραδίδεται σε γραπτές ρωμαϊκές πηγές ως σταθμός πάνω στην Εγνατία Οδό. Η θέση της ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς έλεγχε όλη την γύρω περιοχή και το πέρασμα από Δύση σε Ανατολή. Δραστικές προσθήκες στα τείχη πραγματοποιήθηκαν μετά το 1913. Τότε κατασκευάστηκαν χαρακώματα και νέες προσθήκες με πολυβολεία ενσωματώθηκαν στις αρχαίες οχυρώσεις. Αυτά τα αμυντικά έργα αξιοποιήθηκαν και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καστρολόγος

Διαρκής κατάλογος των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

 

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή